Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel stänga bibliotek

Västanfors. Debatten kring Lennart Hellsing-bibliotekets framtid blev livlig i den lokala pressen. De politiker som deltagit har alla vittnat om att det varit för få besökare för att motivera fortsatt verksamhet. Därför är det ett lätt beslut att stänga.

Ingen redovisar några besökssiffror men det tycks i alla tider ha varit ganska tomt på folk i lokalen. Det finns en besöksstatistik som det skulle vara mycket intressant att få ta del av.

Biblioteket hör till gruppen offentliga rum. Sådana börjar bli mycket få och det är nödvändigt att bevara de rester som finns. Kanske vore det klokt att våra politiker, innan det definitiva beslutet om stängning tas, funderar över orsakerna till att nästan inga människor hittar dit – om det nu är så illa som de enstämmigt säger.

En orsak kan vara att öppettiderna är litet krångliga och snålt tilltagna. Och kanske skulle man kunna vara litet mer frikostig när det gäller sådant som kan locka till besök. Jag tänker då inte på godispåsar som ju tär på kommunens ansträngda ekonomi utan på evenemang som kan väcka de gamlas eller barnens intresse.

Uppläsningar till exempel behöver inte kosta något, det finns säkert frivilliga, glada amatörer som ställer upp utan att ens begära reseersättning.

Fagersta är ingen stor kommun men den är ganska vidsträckt. Ett bibliotek i ”centrum” blir svårt eller rent av omöjligt att nå för många i periferin. Jag tror det är viktigt att kommunen erbjuder en ”decentraliserad” kultur. Stordrift stänger många ute.

Ett rikt kulturliv väger tungt när människor bestämmer sig för att flytta till en kommun. Motsatsen leder till avfolkning. Det är kanske en dålig affär att stänga ett litet filialbibliotek. Den som lever får se.

Ni alla som vill ha biblioteket kvar, minns att det alltid är värt att kämpa även om risken finns att man förlorar! Den som inte kämpar har redan förlorat.

Sjukvårdspartiet – Västmanland

Per Sennerfeldt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel