Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem år sedan domen i Gröndahlsmordet

Företagaren Thomas Gröndahl hittades mördad utanför sin mor Mariannes hem. Nu håller hans livsverk Gröndahls oljor på att falla samman.

Annons
Det har gått fem år sedan domen i Gröndahlsmordet fastställdes i hovrätten. Marianne Gröndahl promenerar i skogen vid hennes hem där hon kan minnas både sin mördade son och sin bortgångne make.

Marianne och sonen Thomas hade som vana att träffas varje kväll för en nattmacka. Det var nära mellan dem, de var grannar.

Han hade precis registrerat ett nytt företag och han flera idéer på hur han skulle utöka verksamheten.

Marianne minns den 27 april 2009 klart och tydligt.

– Han hade varit i Krylbo och jobbat så han ringde mig och sa att det krånglade och att han skulle bli försenad, säger Marianne.

Runt klockan nio kom Thomas Gröndahl hem till Marianne och de pratade, han åt en smörgås och tittade lite på teve innan han åkte hem till sig.

En timme senare knackade det på dörren. Två poliser stod på trappen och tusen tankar for genom Mariannes huvud. De berättade att de hade hittat en död person utanför hennes hus.

Marianne ville ringa Thomas direkt men polisen sa åt henne att de skulle göra det.

– De väntade på en polis som var psykolog och till slut kom hon. Då frågade jag ”vad är det frågan om?”.

– Då kom det någon från sjukhuset och sa ”Jag måste tyvärr meddela att det är din son som ligger utanför” och jag skrek ”det är inte sant, han har nyss varit hemma, det är inte sant”.

Thomas Gröndahl växte upp i sina föräldrars företag. När skoldagen var slut hämtades han av Marianne och fick vara på kontoret under eftermiddagen.

– Han var biltokig som barn, han körde de där bilarna så fort han kom åt. Redan när han var 7-8 år, säger Marianne.

Deras relation var lika mycket mor och son som arbetskamrater. Marianne skötte ekonomin i företaget medan Thomas var vd.

Som vd expanderade Thomas Gröndahl verksamheten. Han tog över en entreprenör vars verksamhet var att köra timmer i Skinnskatteberg. Han utökade i Fårbo då han kom på en idé om att använda en fläkt för att blåsa bort grus från bark, så barken sen kunde användas som bränsle.

– Han hade näsa för affärer. Han gjorde aldrig en affär utan att noggrant räkna kostnader så att han skulle få överskott, säger Marianne Gröndahl.

– Han ville utöka verksamheten, det var hans avsikt. Han hade registrerat ett nytt företag innan han dog. Tanken var att ta hand om industriavfall, säger Marianne.

I skogen vid Mariannes hus finns två tallar Marianne har tillägnat hennes bortgångne make Stig och sonen Thomas. Det är som hennes privata minneslund.

–  När det var något besvärligt kunde jag säga till Thomas att jag klarar inte det här men då säger han ”jo det gör du”. Det har jag haft i örat när det har varit svårt.

Gröndahls oljor

1967 startade Stig och Marianne Gröndahl företaget Berglagsoljor. Det blev en framgång och 1992 överlät de bolaget, som då bytt namn till Oljetransporter i Fagersta, till sin son Thomas Gröndahl.

Mellan 2003 och 2006 ökade omsättningen med 537 procent vilket gjorde att företaget fick ta emot Dagens Industris pris Årets Gasell 2007.

Annons