Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fettsnålare mat i Fagerstas förskolor

"Jag hoppas att kommunen lyssnar på oss föräldrar", säger Maria Benivi, mamma till femåriga Safira.

Mindre mättat fett och socker och mer ekologiskt är att vänta i förskolor, skolor och äldreomsorg. Förändringen har redan inletts och ska fortsätta fram till nästa år. Måttstocken är kostråden från Livsmedelsverket.

– Vi måste börja se till att vi verkligen gör rätt. Vi börjar komma ifatt i att lyssna på Livsmedelsverket, säger kommunens kostchef Elisabeth Åsblom.

Margarin i stället för smör och lätt- eller mellanmjölk i stället för fetare mjölk. Det är två förändringarna som har börjat införas nyligen i förskolorna.

Bregott ersätts med Flora Professional, ett margarin med lägre fetthalt och som inte innehåller fler tillsatser. Det här är något som kostservice beslutat om.

– Ja, absolut. Vi tittar på det så att det ska bli bra. Det här margarinet innehåller också mer D-vitamin och mindre salt än Bregott, säger Elisabeth Åsblom.

– Barnen ska få i sig fett, men det ska vara rätt fett. Vi ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer ännu mer och titta på att fettet är från växtriket, det är bättre fett, fortsätter hon.

Att minska sockret finns också i planerna den kommande tiden. Det ska göras bland annat genom att tillreda egna sylter och kompotter. Kommunen kommer också att köpa in bröd med lägre sockerhalt. Dessutom ska barnen i förskolan äta gröt oftare.

Sedan 2013 görs alla grytor, soppor och såser på plats i köken. Över huvud taget ska allt mer mat göras på plats.

– Vi har redan börjat med det. Sedan i höstas gör vi 90 procent av all vegetarisk mat från grunden, säger Elisabeth Åsblom.

Tanken är också att de ekologiska och närproducerade inslagen i maten ska öka.

– Vi vill höja kvaliteten. Barnen ska får bättre mat, och det gäller också äldreomsorgen, säger Elisabeth Åsblom.

Maten som serveras skiljer sig mellan förskolan, skolan och äldreomsorgen. Barnen i skolan kommer att få margarinet Becel i stället för Flora Professional. Maten blir också tillagad på olika sätt.

– I förskolan är det viktigt med mer fett, fast rätt typ av fett också. De äldre ska inte ha samma fettmängd.

Föräldrar har reagerat över att fettsnåla produkter införs i förskolan och skolan. 

– Jag hoppas att kommunen lyssnar på oss föräldrar, säger Maria Benivi, mamma till femåriga Safira.

– För många barn är maten på förskolan dagens huvudmål. Då tycker jag att de ska få bra mat och att man inte redan i den åldern ska ge dem lightprodukter, fortsätter hon.

Maria Benivi är kritisk till matnyheterna som kommunen är i full gång med att införa.

– När jag hörde om det tänkte jag ”det är inte sant”. Att tänka på vikten redan som femåring, är det vad vi vill signalera för våra barn, säger Maria Benivi.

Att kommunen i högre grad vill följa Livsmedelsverkets rekommendationer tror hon kan vara bra.

– Men jag tycker att man ska tänka på att barn i den här åldern fortfarande växer, säger Maria Benivi.

Vad skulle kunna få er att ändra inriktning igen?

– Det skulle vara att Livsmedelsverket kommer med nya rekommendationer utifrån annan forskning, säger kostchefen Elisabeth Åsblom.

Så motiveras margarinet

Så här motiverar Livsmedelsverket att små barn ska äta margarin.

Den statliga myndigheten pekar på att de flesta barn i Sverige får i sig mindre fleromättat fett och mer mättat fett i dag än vad som är rekommenderat.

Då ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett ”enkelt” sätt att öka intaget av fleromättade fetter anser Livsmedelsverket är att ersätta smör med matfett som har bra fettkvalitet samt att ersätta fet mjölk med lättmjölk.