Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick ingen hjälp vid stroke

Kvinnan vårdades på sjukhuset och vaknade upp med talsvårigheter. Men hennes stroke upptäcktes inte förrän på kvällen. Nu konstaterar IVO brister i planeringen av vården.

Annons

Den 60-åriga kvinnan låg i maj 2012 på hjärtavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås. När hon vaknade upp på morgonen och inte kunde prata misstänktes en stroke.

Läkarna undersökte kvinnan men ingen blödning i hjärnan hittades och de tog därför beslutet att inte ge kvinnan en så kallad trombylosbehandling.

Det var inte förrän på kvällen, efter att kvinnan hade fått förlamning och en hängande mungipa, som en blödning i hjärnan upptäcktes.

Hon blev då förflyttad till strokeenheten och senare till neurokirurgen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Kvinnan anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som klagomål över fördröjd diagnos och behandling.

IVO avslutar nu ärendet med kritik. IVO bedömde att läkarnas beslut att avstå från behandlingen var i enlighet med vetenskapen och deras tidigare erfarenheter och att tidpunkten för kvinnans första strokesymptom inte kunde fastställas. Därför kunde inte heller rätt behandling ges när den skulle.

IVO konstaterar dock brister gällande planering av vård och vilka kontroller av patienten som gjordes vid hjärtavdelningen.

”Jag hade kunnat komma betydligt lindrigare undan om hjälpen hade satts in direkt”, skriver kvinnan i anmälan.

Annons