Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove-film utan pris på politisk Oscarsgala

"En man som heter Ove" fick inga statyetter på Oscarsgalan – som fylldes av skämt och brandtal kring det politiska läget i USA.

Annons

Statyetten för bästa icke engelskspråkiga film gick inte till Hannes Holms film om den buttre Ove utan till iranska "The salesman". Regissören Asghar Farhadi bojkottade galan i protest mot den amerikanske presidenten Donald Trumps inreseförbud.

I ett uttalande som lästes upp i hans namn sade Farhadi att han gjorde det av solidaritet med dem som omfattats av inreseförbudet, som för tillfället har stoppats i domstol.

Debuterande Oscarsvärden Jimmy Kimmel satte tonen direkt när den 89:e upplagan av galan drog i gång i Los Angeles.

– Vi diskriminerar inte folk här i Los Angeles för vilket land de kommer ifrån, utan för deras ålder och vikt, skämtade Kimmel, med tydlig blinkning till presidenten.

Läs också: Skandalen på Oscarsgalan: Fel vinnare lästes upp

Innan dess hade Justin Timberlake inlett galan med Max Martins och Shellbacks nominerade låt från filmen "Trolls", och fått alla stjärnorna att dansa.

Hannes Holm sade före galan att han var "aningen nervös" men inställd på att ha roligt.

– "Have fun" som alla här upprepar att man ska ha, sade han innan hela gänget bakom Ove-filmen blev upphämtat på lyxhotellet och susade iväg mot galan.

Väl på galan blev Ove-teamet utan pris. Eva von Bahr och Love Larson var nominerade till en Oscar för bästa makeup i Ove-filmen, men fick se sig slagna av teamet bakom sminket i "Suicide Squad".

Skådespelaren Bahar Pars från "En man som heter Ove" tweetade ett grattis till "The salesman". Pars, med medborgarskap både i Iran och i Sverige, kunde själv ha drabbats av Trumps inreseregler men är på plats på filmfesten.

– Det är nog många som inte förstår vad det här med inreseförbudet har gjort med mig och min identitet. Helt plötsligt är jag inte svensk utan en iranier i Sverige, sade hon inför galan.

Guldstatyetter i 24 kategorier delades ut under kvällen. Den första gick till Mahershala Ali för bästa manliga biroll i "Moonlight", ett pris som presenterades av svenska skådespelaren Alicia Vikander som tilldelades en Oscar i fjol. Han är den förste muslimska skådespelare som tar hem en Oscarsstatyett, skriver nyhetsbyrån AFP.

Viola Davis höll ett tårdrypande tal efter att ha knipit statyetten för bästa kvinnliga biroll för sin roll i "Fences".

Regissören Hannes Holm tillsammans med Rolf Lassgård strax före att galan startade. I förgrunden Hannes fru Malin.

Sverige fick sig en Oscar ändå. Filmfotografen Linus Sandgren tog hem priset för bästa foto för "La la land".

Läs också: Oscar till svenske Linus Sandgren

Svenskarna Max Martin och Johan "Shellback" Schuster var nominerade till bästa originalsång i "Trolls". Men de blev utan statyett och det priset gick i stället till Justin Hurwitz för "City of stars" i "La la land".

Värden Jimmy Kimmel fortsatte under filmfesten, som pågick fram till tidig morgon svensk tid, att spotta ur sig skämt som tydligt handlade om Donald Trump.

– Den här sändningen ses av miljoner amerikaner, och dessutom av 225 länder som nu hatar oss, sade han.

Flera kändisar på galan bar ett blått band från organisationen ALCU, som arbetar mot Trumps inreseförbud.

Annons