Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finskan ska leva i Fagersta

Sedan i lördags, den 1 februari, är Fagersta kommun officiellt ett finskt förvaltningsområde. Det innebär att kommunen ska erbjuda bland annat förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på finska.

Nu är Fagersta kommun ett av landets 52 kommuner som utsetts till finska förvaltningsområden. Ungefär 26 procent av befolkningen i Fagersta kommun har ett finskt ursprung.

Teemu Sulin, V, har utsetts till kontaktpolitiker och träffar bland annat en grupp med representanter från kommunens alla finska föreningar.

– Många personer i föreningarna har drivit frågan en tid nu. I och med förvaltningsområdet tror jag att många känner ett erkännande för allt de gjort för Fagersta som grupp, säger Teemu Sulin.

Han berättar att även om Fagersta inte blivit ett finskt förvalningsomårde förrän nu, har kommunen kunnat erbjuda service på finska under en lång tid.

– Vi hade redan mycket äldreomsorg och liknande på finska, bland annat så har Solliden två stycken tvåspråkiga avdelningar där vi utbildat hela personalen i finska.

Som ett finskt förvaltningsområde ska kommunen kunna erbjuda språk, kultur, äldreomsorg och förskola helt eller delvis på finska.

– Vi har många idéer för 2014. Nu under våren ska vi börja ta fram en 5-årsplan med olika mål. Vi kommer att köra stenhårt och skapa vår egen grej här, anpassat efter Fagersta, säger Teemu Sulin.

Han tror att de största utmaningarna kommer bli att nå hela gruppen med finskt ursprung.

– Det är en hög medelålder bland de aktiva i de finska föreningarna, andra generationens sverigefinnar, som jag, är svåra att få med, så att nå de yngre blir en utmaning.

– Många i den andra, tredje och nu fjärde generationen har inget fotfäste alls i språket. Redan i andra generationen har inte finskan implementerats. I tredje generationen är det ett undantag att prata finska, säger Teemu Sulin.

I och med förvaltningsområdet kommer kommunen att tilldelas 660 000 kronor från staten varje år. I år blir summan lite lägre, 610 000 kronor, då man inte gick med förren i februari.

– De ska täcka fasta kostnader och utgifter, och efter det har vi ungefär 160 000 kronor att röra oss med, berättar Teemu Sulin.

Hur längre tror du att finskan kommer att finnas i Fagersta om så få av de yngre kan språket?

– Jag tror att finskan kommer att finnas i Fagersta så länge folk pratar den. Min vision är att väcka intresset för språket, men jag vet inte om jag är särskilt hoppfull. Jag har inte kastat in handduken, men jag är realistisk. Jämför vi med andra kommuner har intresset för exempelvis finsk förskola varit svalt.

Förvaltning av finskan

De sverigefinnar som bor i en kommun som utsetts till ett finskt förvaltningsområde har rätt att använda finskan i vissa offentliga sammanhang.

Finska förvaltningsområden ska erbjuda medborgarna viss service helt eller delvis på finska. Exempelvis förskoleverksamhet och äldreomsorg.

Myndigheterna skall se till att det anställs personal med kunskaper i finska.

Från den 1 februari 2013 ingår sammanlagt 64 kommuner och 12 landsting/regioner i förvaltningsområdena för samiska, meänkieli och finska.

I Västmanland finns det nu endast fyra kommuner som inte är förvaltningsområden för finska; Arboga, Kungsör, Norberg och Sala.