Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel hittade tillbaka till kyrkan

”Det är som minnernas television i mitt huvud”. Så beskriver Daniel Axelsson sitt intresse för historia, musik och nyfikenheten på livet. I morgon fyller han 80 år.

Annons
Daniel Axelsson har levt ett hårt liv och förlorat många i sin närhet. ”Utan Pingstkyrkan skulle jag känna mig ensam”, säger han.

Snart 80 år i livet och tjugo av dem har Daniel Axelsson levt i Norberg. Han växte upp i Vårgårda, Västergötland, tillsammans med mamma, pappa och en bror.

Fadern var söndagsskolelärare inom pingstförsamlingen och den kristna tron har följt Daniel genom hela livet.

Efter grundskolan började han arbeta på ett mejeri följt av militärtjänstgöring.

– Jag gick sedan restaurangskola i Göteborg och arbetade både på land och till sjöss.

Daniel berättar att det var mycket fest inom restaurangbranschen och det blev mycket alkohol i glasen. Även intresset för att spela jazz och turnera runt blev en bidragande orsak till drickandet.

– Det är ett stressigt jobb och för att varva ner drack man mer. Och till en början drack man för gemenskapen. Det gick så långt att min fru lämnade mig, säger han.

Daniel levde många år i spritens hårda grepp och när det var som mörkast hittade han tillbaka till kyrkans värmande famn.

– Utan kyrkan och min tro vet jag inte hur det hade slutat. Församlingen är som en familj för mig.

Men åren efter Göteborg hann Daniel även med att bosätta sig i Stockholm tillsammans med dåvarande fru och sonen som föddes 1968, samma år som de gifte sig.

Efter pensioneringen träffade han en ny kvinna och de flyttade till Karbenning där hon hade sina rötter.

När hon gick bort i cancer kände Daniel ändå att han ville bo kvar i trakten och flyttade in till Norberg där han fann en lägenhet.

En annan stor bidragande orsakat till att han stannat var Kyrkokören och Norbergs dragspelsgille.

– Jag har förlorat min far, bror och fru. Alla dog i cancer, berättar Daniel sorgset och fortsätter:

– Men jag har fått många fina vänner på vägen genom både församlingen och genom att vara aktiv inom olika föreningar här i Norberg.

Musik gillar Daniel inte bara att lyssna på utan är själv en hejare på dragspel. Så fort han får chansen drar han fram dragspelet och spelar för sina vänner.

– Jag mår bra av att spela. När jag spelar är det inte lika rörigt i mitt huvud, skrattar han.

Hur han ska fira sin 80-årsdag den 10 juli är ännu inte spikat. Och han menar att det kan bli svårt att överträffa 70-årsdagen som firades samtidigt som Norberg fyllde 100 år.

– Det lever jag på än. Det var musik och fullt med folk och god mat. Jag fick vara på Mariagården och umgås med mina vänner, ler han.

Annons