Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik vill uppleva natur och djurliv

Att fylla år dagen innan nyårsafton var inte så roligt som barn. Men numera spelar det ingen roll, tycker Erik Widén i Norberg, som i dag fyller 75 år.

Annons
I vardagsrummet i Eriks lägenhet finns många hyllor fyllda av böcker, sorterade efter ämne.

– Mina föräldrar försökte separera lite på alla firanden och sparade några presenter så att jag skulle få känna det som min egen dag, men det var ändå inte så roligt, säger Erik Widén när vi träffas hemma i hans lägenhet i Norberg.

– Att vara född sent på året i kombination med ett efternamn på w har gjort att jag hamnat långt ned i kön i bland, som på upprop i skolan eller militärtjänsten. Jag har fått vänta och köa.

I dag tycker Erik däremot inte att det spelar någon roll. Födelsedagar känns över huvud taget inte så märkvärdigt. 75-årsdagen ska heller inte firas något stort, kanske träffar han sonen en stund. Att bli äldre känns kluvet.

– Det är positivt med all den erfarenhet man har. Det tråkiga är att den fysiska förmågan blir sämre.

Men Erik trivs bra som pensionär och har mycket att göra. Hans stora intresse för natur, fotografering, sportfiske och trav som han haft genom livet håller i sig, och han har rest mycket de senaste åren. Det har blivit lättare som pensionär tycker han, det är enklare att vara spontan. Han är nyligen hemkommen från en resa till Gambia där han varit flera gånger och har goda kontakter. Naturupplevelser har många gånger fått styra valet av resmål och han har oftast inte rest till typiska turistmål.

– Jag är inget för att ligga på stranden. Jag reser för att uppleva naturen, kultur och historia, säger Erik

Thailand och Egypten är andra resmål han gillat, men det måste inte vara utanför Sveriges gränser. Varje sommar gör han exempelvis en utflykt i hembygden och på Vänern med sin kusin.

Hembygden är närmare bestämt Sunne i Värmland. När han skulle utbilda sig föll valet på Uppsala, där han bland annat läste nordiska språk och historia. Tanken var att bli journalist. Men mellan några tentor vikarierade han som lärare och det gick bra. Så han blev lärare i stället och tänkte att han kunde ha journalistiken vid sidan av. Att han sedan hamnade i Fagersta och senare i Norberg var en slump.

– Jag hade aldrig varit i Fagersta förut men fick ett vikariat här. Jag trivdes bra. Som lärare tycker jag inte det geografiska är så viktigt, utan hamnar man på ett ställe som fungerar med kollegor, elever och skolan så stannar man gärna där, säger Erik som undervisat i SO-ämnen, främst på Risbroskolan.

Journalistiken har han precis som planerat haft vid sidan om. Genom åren har han skrivit för flera tidningar och magasin. Bland annat om trav och sportfiske, vilket han gör än. Även på webbsidor.

– Mycket är ideellt för att jag tycker att det är roligt. Internet och sociala medier gör det lätt att få kontakt med andra med samma intressen också.

Eriks många intressen syns i lägenheten. I arbetsrummet har han till exempel samlat många av sina travtidningar, vykort och dagböcker och har förstås datorn där han skriver och samlar sina bilder.

Om Erik Widén

Aktuell: Fyller 75 år i dag, den 30 december.

Bor: Lägenhet i Norberg.

Familj: Sonen Alexander.

Intressen: Natur, fotografering, skriva, sportfiske, resa, historia, läsa böcker, har sjungit i manskör med mera.

Har arbetat som: Lärare, men är pensionär sedan tio år tillbaka. Har även skrivit för flera tidningar och webbsidor, bland annat om trav och sportfiske. Har en egen webbsida.

Tycker om sociala medier: ”Via internet och sociala medier har jag fått kontakt med folk jag inte träffat på kanske 40 år. Jag är med i många intressegrupper. Det är en helt annan värld som gör att man inte känner sig ensam och kan få många nya kontakter. Det är mycket dravel också men även stora möjligheter”.

Annons