Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta har alltid varit som hemma för Arne

Hemmet har han i Stockholm, men stora delar av hans hjärta finns i Fagersta. Nu fyller Arne Stråby 75 år.

Annons
Arne Stråby.

Han har aldrig bott i Fagersta, men eftersom han har släkt och vänner i stan så är han ofta på besök. Många av Fagersta-Postens läsare känner nog igen honom. Han har ju skrivit för tidningen i mer än 20 år.

Till en början var det sporadiskt, men efter ett tag kunde Arnes verk ses i tidningen månadsvis.

Att han inte bor i Fagersta har inte stoppat honom. Fortfarande har han släkt i Västanfors och många bekanta, både i Fagersta och Norberg.

– Jag är ofta i Fagersta och samlar material till artiklar. Bruksarkivet och Hembygdsföreningen är bra källor liksom intervjuer.

– Jag har en hemkänsla även om jag aldrig bott där.

Arne är född och uppvuxen i Örebro, men redan för 50 år sedan kom han i kontakt med Stockholm.

Då läste han kemi på Tekniska högskolan. Han studerade senare till lärare i Göteborg. Han jobbade även som lärare i Kungsbacka och Göteborg innan han flyttade till Stockholm och började jobba på Arbetarskyddsstyrelsen, som vi nu känner till som Arbetsmiljöverket. Där hade han bland annat hand om frågar gällande luftföroreningar.

Han minns på 70-talet när det kom stora larm om bland annat farorna med asbest.

– Jag hade börjat ganska nyligen då. Vi fick ett stort larm och jag fick hoppa in.

Arne har höjt varningsflaggor och själv varit den som slagit larm, så att säga. I det här fallet handlade det om rökning.

– Tänk som man rökte på centralredaktioner förr i världen! Det var redan 1980 som jag slog larm i tidningen Arbetsmiljö om att man kan få cancer av andras rökning och att cigarettrök innehåller ämnen som min egen myndighet har totalförbjudit i arbetslivet.

Efter det var han med och utarbetade regler om rökfria miljöer.

Sedan han började jobbet på Arbetarskyddsstyrelsen har Arne skrivit flera böcker. Den första skrev han år 1973 och den heter Miljövård Nu. År 1977 skrev han boken Riskmiljö.

– Det är inte lönsamt att skriva böcker, men det känns väldigt trevligt speciellt när man får recensioner i positiva termer. Och det har jag fått.

Trots att han nu fyller 75 år betyder inte det att Arne lagt skrivandet på hyllan. Han är sedan fem år tillbaka redaktör på tidningen VISIR-aktuellt. Där jobbar Arne ideellt för anti-rökföreningen VISIR.

– Vi håller på med ett nytt nummer just nu.

Den 22 oktober fyller Arne 75 år. Detta firar han i Stockholm tillsammans med sin fru Margareta. Han tillägger att alla som kommer förbi och firar bjuds på tårta.

– Man blir inte yngre, det vet man. Men det är trevligt att bli firad.

Annons