Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstas tidigare starke man fyller 60

Fagersta-Posten har tagit pulsen på Stig Henriksson (V), som bävar inför den stundande födelsedagen.

Annons
Stig Henriksson (V) sitter sedan i höstas som ledamot i försvarsutskottet. När han var kommunalråd i Fagersta var Stockholm ibland lite av ett andningshål. ”Alla dagar är man inte upplagd för tre, fyra politiska diskussioner när man handlar mjölk, även om det ingår i uppdraget. Då har det varit skönt att åka till Stockholm och vila ansiktet lite”, säger han.

Hans över 30 år som politiker i Fagersta kan inte bara sammanfattas med de politiska besluten, utan också med en vilja att vinna.

– Under de 16 åren i opposition var drivkraften att inte ge upp förrän vi tar makten, säger Stig och fortsätter:

– Men det är en blandning av att vilja åstadkomma en förändring och mer personliga drivkrafter: Tävlingsmomentet och att ”minsann visa dem”, vilka det nu är.

Behovet av bekräftelse har också funnits där.

– Alla bär på det behovet. Ibland vill man inte erkänna det, men så är det ju. Sedan gäller det att göra något vettigt med det, säger Stig.

Och hans 16 år som kommunalråd, innan vänstern förlorade valet i höstas, innebar en viss bekräftelse.

– Jag sticker inte under stol med att ingen partiförening gjort en resa som vår och att ingen vänsterpolitiker gjort en resa som min.

I kontrast till sina tusentals timmar i talarstolen har Stig inget stort behov privat av att höras alltför mycket.

– Jag tycker att det är rätt vilsamt att lyssna. Det ska ju vara ett samspel men lyssnandet tar mer plats för mig.

Något utpräglad intresseområde har han inte, snarare vill han veta mycket om lite.

– Jag samlar gärna på värdelöst vetande, exempelvis vem som uppfann den första kompassen med vridbar nål, varifrån ordet bohem kommer och hur lång tid en miljon respektive en miljard sekunder är.

Då är du bra på frågesport?

– Det får andra bedöma, men det man tycker är roligt är man ofta bra på och det man är bra på tycker man ofta är roligt.

Stig flyttade till Fagersta 1980 och har tre barn. Före han blev heltidspolitiker jobbade han som sjukgymnast i 18 år. Att få ihop papparollen och övriga livspusslet har många gånger varit tufft. Men han har aldrig känt att saker och ting gått ut över familjen.

– Nej, jag har försökt vara en närvarande förälder, men även hunnit vara fotbollstränare och på andra sätt engagerat mig med barnen. Men visst var det slitigt många gånger att vara förälder, en tämligen aktiv fritidspolitiker och att yrkesarbeta.

Vem av dina tre barn är mest lik dig?

– Äldsta dottern Linnea. Hon är också samhällsintresserad, och jobbar med hemlösa. Men även till sättet: Det ska gå fort och intensivt när saker ska göras.

Stig har tre barnbarn som han försöker träffa när schemat tillåter.

– I förra veckan hälsade jag på mitt ena barnbarn, som bor i Madrid.

60-årsdagen firar Stig i talarstolen, under helgens partistyrelsemöte. Den stundande födelsedagen ser han på med blandade känslor.

– Det är med viss bävan.

Läser gärna Muramaki och gillar "gubbrock"

Född: 30 maj 1955 i Yrttivaara, Gällivare kommun.

Familj: Frånskild, har ett särboförhållande. Har två döttrar och en son (28-36 år) och tre barnbarn (1-6 år).

Livsmotto: ”Att man ska ta sitt uppdrag på större allvar än sig själv. Man ska ta livet på allvar, men man ska även inse att man har sina fel och brister som tål att skrattas åt när man gör något galet”.

Gör för att koppla av: Umgås i små grupper eller ensam. Mycket löpning, gym och läsning. En favoritförfattare är Haruki Murakami.

Slösar gärna pengar på: Upplevelser: kultur, resor eller en god middag.

Dold talang: ”Jag har ett jättebra bollsinne”.

Favoritmusik: ”Mycket åt det gubbrockiga hållet, som Bruce Springsteen och Totta Näslund”.

Annons