Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag tror aldrig att jag haft så mycket att göra som nu”

70 år och inte en enda medicin. I stället är det styrketräning, bloggande och ett socialt liv som håller Wendela pigg och ”rapp” som hon själv uttrycker det.

Annons
Firande. 70-årsdagen kommer Wendela Dehlin att fira på libanesisk restaurang. Foto: Elin Wahlsten

”Stå på dig, annars gör någon annan det.” är  Wendela Dehlins motto. På fredag fyller hon 70 år. Kanske är det de visdomsorden som gjort att hon kan se tillbaka på ett händelserikt liv utan ånger.

– Jag har aldrig haft åldersnoja och jag ångrar ingenting jag gjort, trots att jag gjort mycket dumt, säger hon med ett skratt.

Läs mer: Jawed har hittat sin väg framåt

Wendela är uppvuxen i Uddevalla och har hunnit bo på många platser genom livet, men Norberg är där hon tänker stanna.

– Norberg är en bra plats för pensionärer, här finns hur mycket som helst att göra.

Och det där med att hålla sig sysselsatt är något som Wendela är bra på. När hon inte reser med sin man tillbringar hon mycket tid med att baka, att skriva krönikor och blogginlägg och att hjälpa nyanlända flyktingar att anpassa sig till samhället.

– Jag tror aldrig att jag haft så mycket att göra som nu. Jag förstår inte hur man hann ha ett heltidsjobb förr, säger Wendela och skrattar.

Hennes man Torfinn sitter i köket och rensar fläderbär. I år har de varit gifta i 28 år. De träffades när de arbetade på ett behandlingshem utanför Sigtuna, men för tio år sedan kom de överens om att flytta till Norberg.

Läs mer: Frisörkunskaper blir hjälp åt andra

– Eftersom att vi arbetade med att hjälpa familjer som var offer för alkoholmissbruk så blev vi igenkända överallt. När vi slutade att jobba med det så ville vi flytta någonstans där vi inte blev igenkända, och då hittade vi Norberg.

Flytten till Norberg visade sig vara ett bra beslut. Wendela fick snabbt nya vänner, och som 70-åring knyter hon fortfarande nya kontakter ofta.

– Jag tycker att människor är så intressanta, speciellt personer från andra länder och kulturer. Förut var jag ofta på språkkafé nere i byn, men nu brukar jag bjuda över nyanlända på kaffe, det är bara trevligt. Min man har gått en handledarutbildning hos trafikskolan, så att folk kan övningsköra med honom. På det sättet träffar vi många nya människor, säger Wendela.

Läs mer: Lugnet på landet passar Ulf efter ett långt yrkesliv

70-årsdagen firar hon på en libanesisk restaurang i Avesta, tillsammans med 30 av sina nära och kära.

– Det blir mina söner, min man och många vänner från bland annat Polen, Norge och Syrien, så det blir en salig blandning av människor, säger Wendela och skrattar.

På frågan om hur det känns att ha levt i 70 år svarar hon:

– Jag känner mig inte som 70, jag är pigg och rask. Min mamma badade i havet sista gången när hon var 93 år, och det ska jag försöka eftersträva. Jag är tacksam för att jag är frisk och mår så bra som jag gör, säger hon.

Skriver. Wendela Dehlin både skriver krönikor och bloggar. Hon är också aktiv att skicka in läsarmaterial till FP.
Annons