Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klättrade upp för vulkaner och vandrade i Himalaya

I morgon fyller Katarina Olsson 50 år. Det ska hon fira tillsammans med släkt och vänner på restaurang i Norberg.

Annons
Katarina Olsson fyller 50 år den 20 januari.

Katarina jobbar sedan åtta år som socialsekreterare i Hedemora. Innan dess jobbade hon på Elsa Andersons konditori i Norberg.

Hon började jobba på Elsas redan under gymnasietiden, då som prao. Hon blev kvar i 18 år innan hon valde att börja med något nytt.

– Jag tror inte att det var någon på utbildningen som tänkte ”jag ska socialsekreterare” i alla fall trodde inte jag att jag skulle bli det, säger hon med ett leende samtidigt som hon berättar att hon trivs med sitt jobb.

– Efter åtta år är det fortfarande spännande och utvecklande. Man får lära sig något nytt hela tiden!

Katarina har rest mycket. Den senaste stora resan gjorde hon till Indien för tio år sedan. Då gällde det praktik för socionomutbildningen. Men när hon var yngre var det en annan typ av resor som gällde.

Som 21-åring åkte hon till Israel för att jobba på kibbutz. Hon och en kollega från Elsas åkte ner till Tel Aviv där de skulle bli upphämtade.

– Där stod ett gäng ungdomar med ryggsäck och vandringskängor. Och där kom vi i pumps och två resväskor. Vi kände oss lite malplacerade.

Katarina berättar glatt om resten av den tre månader långa resan. De blandade jobb med nöje. Under en ledighet åkte de till Egypten.

De tog en båttur på Nilen i en traditionell fellucabåt. Katarina berättar att allt gick fel när en av gruppmedlemmarna insisterade på att få styra den svårmanövrerade båten.

– Helt plötsligt välte båten! Några väskor försvann och mina glasögon försvann.

– Jag undrar om vi kom till Luxor...

– Några år senare gjorde jag och mamma samma resa. Då fick jag uppleva hela resan med glasögon och guide, säger hon med ett skratt.

År 1992 började Katarina känna sig rastlös. Då hade hon jobbat på Elsas i tio år. Hon började titta på utbildningar och gick ibland till arbetsförmedlingen. En dag såg hon en annons om att jobba utomlands. Hon nappade direkt.

Först var det fyra månader utbildning som gällde följt av ett halvår i Afrika där de skulle jobba med trädplantering. Katarina satte sig på tåget och åkte ner till skolan som låg i Danmark.

– Att jag vågade! Det skulle jag aldrig göra i dag.

Efter två månaders utbildning insåg dock Katarina att det inte var hennes grej och valde att avsluta utbildningen.

Eftersom hon hade tagit tjänstledigt från Elsas, hyrt ut sin lägenhet till sin bror och lämnat sin katt till mormor så tog hon tillfället i akt och gav sig ut i världen med två av sina kurskamrater från tiden i Danmark.

– Vi började i Indien. Det var en chockupplevelse, säger hon och berättar att de även åkte till Nepal, Thailand, Malaysia, Indonesien, Filippinerna och Singapore.

De avslutade resan i Thailand och var kvar där så länge pengarna räckte till.

Katarina berättar om kulturkrockarna hon och vännerna var med om och andra fantastiska saker de gjorde. Bland annat såg de Taj Mahal, åkte båt på Gagnes och fick se likbål på stranden. I Nepal vandrade vänner i Himalaya.

– Vi var uppe på drygt 3000 meter. Det var en häftig upplevelse.

I Thailand och Malaysia var det strandliv som gällde. I Indonesien vandrade de uppför en vulkan.

– När man stod uppe på kanten slog det upp en doft av svavel, säger hon och berättar om hur vackert det var när man såg soluppgången från kanten.

I Singapore var det kamerashopping som gällde. Katarina hade ju fått en lista av sin familj på teknikprylar som de ville hon skulle köpa åt dem.

Katarina ler stort när hon pratar om sina äventyr, men det fanns en sak som gjorde henne nervös.

– Det vi var mest oroliga för var att hamna i fängelse ifall någon la skulle lägga nåt i våra väskor. Det var vi livrädda för!

I morgon, på Katarinas 50-årsdag, får hon tillbaka en bit av Thailand. Då tar hon med sig släkt och vänner på thai-restaurang för att fira födelsedag.

Annons