Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken har alltid varit en stor del av Thomas liv

Födelsedagen har firats i förväg med en Englandsresa. Men i helgen är det musikalisk fest som gäller för Thomas Sahlberg som fyller 50 år.

Annons
Älskar musik. Thomas Sahlberg brinner för musiken så pass mycket att han väljer att anordna en konsert för att fira sin födelsedag.

Det blir lite extra firande det här året.

– Det är tradition att man ska göra något när man fyller 50, säger Thomas med ett leende.

Men att fylla år tycker han annars inte är så märkvärdigt.

– Nej det har man ju gjort så många gånger.

Musik har alltid varit viktigt för Thomas och därför väljer han att fira sin födelsedag med att hålla konsert i kulturhuset Korpen i Skinnskatteberg.

– Frun fyllde 50 förra året och hade ett stort släktkalas, jag ville inte göra samma sak, säger han glatt.

Konserten blir som grädden på moset. Den egentliga presenten var en resa till England.

– Det var som en romantisk dröm, det var fantastiskt.

Under resan besökte Thomas och hans fru Lena både storstäder som London och landsbygden.

– Jag fick min livsdröm om att gå på Royal Albert Hall uppfylld.

Just musik är något som varit en röd tråd genom hela Thomas liv.

– Musiken är ju väldigt stor och betyder mycket för mig. Mitt liv är ju uppbyggt kring den.

Redan i grundskolan började han intressera sig för musik. Hans första riktiga instrument var klarinetten. Sedan dess har intresset vuxit och Thomas huvudsakliga instrument i dag är fagotten.

– Jag sa redan som 15-åring att musiken skulle bli mitt jobb.

Och så blev det också. Sedan 20 år tillbaka jobbar han som musiklärare. I sju av de åren har han jobbat som träblåslärare vid Fagersta och Skinnskattebergs kulturskolor.

Thomas har utbildat sig inom musiken vid bland annat Birka folkhögskola och musikkonservatoriet i Oslo och Stavanger i Norge.

När han inte jobbar ser han till att omringa sig med musik ändå. Thomas har under sitt musikaliska liv jobbat som frilansmusiker och är med i olika orkesterföreningar i distriktet. Nyligen blev Thomas ordförande i Bergslagens kammarsymfoniker. På fritiden komponerar och arrangerar han musik.

Allt handlar om musik för Thomas och därför tycker han att det är passande att fira sin födelsedag med en konsert. I morgon spelar han tillsammans med sina vänner i blåskvintetten Sonus på Korpen.

– Musik är mitt liv och mitt stora intresse, så därför är detta bästa sättet att få tillbringa en sådan här dag. Själva födelsedagen den 16 september sitter jag på orkesterrepetition i Västerås.

Sonus. Helena Lundkvist, Thomas Adolfsson, Lars Haglund, Karin Johansson och Thomas Sahlberg. Förutom födelsedagskonserten ska Sonus spela i Brukskyrkan i Fagersta på Söndag.
Annons