Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Via New York till Uttersberg

Hon levde i Boston och New York. Men det var Elisabeth Astley Nyhléns amerikanske make som fick henne att flytta hem till barndomens Uttersberg.

Annons
Elisabeth Astley Nyhlén, i dag 60 år, har omgetts av konst hela livet. Tillsammans med sina syskon driver hon Galleri Astley.

De som besöker Galleri Astley i Uttersberg kommer, om de köper fika, att smaka något Elisabeth Astley Nyhlén har bakat. Hon fyller 60 år i dag och har ställt ut konst under lång tid.

När hon var 21 år kände hon en stark längtan ut i världen. Köping, tyvärr, räckte inte. Tack vare ett utbytesprogram genom Rotary hade hon haft kontakt med en familj i Boston.

– Jag bodde där två veckor 1972 och deras dotter som var jämngammal med mig var hit två veckor. Där startade min resa till USA egentligen för jag blev helt förälskad i landet, säger Elisabeth.

Så 1976 flyttade hon till Boston och fick så småningom jobb på butikskedjan Caswell-Massey som säljer hygien- och kroppsvårdsprodukter. Efter några år hade hon avancerat till föreståndare för en butik i New York.

På väg hem från jobbet kunde hon antingen välja att gå en omväg förbi Metropolitan museum of fine art eller Museum of Modern Art.

– Jag besökte Moma efter att de byggde om och det var som att komma in i nya lokaler med välkända ansikten. Jag blev rörd, alla mina gamla vänner var där.

Hon gillade också det snabba tempot i New York.

– Bärgslagsbladet var på plats och intervjuade mig och två andra Köpingsbor som bodde i New York då. Det märks att jag var den som njöt av att bo där. De andra trivdes inte lika mycket, säger Elisabeth.

Men butikskedjan köptes upp och Elisabeth trivdes inte med den nya ägaren. Ungefär vid den tiden började hon ställa ut konst.

– Ernst Niezvestny, som är en vän till min far, var bortrest så jag fick ta hans ateljé. Jag gjorde om det till ett galleri och började ställa ut.

Innan hade hon jobbat ett år inom skolväsendet och i takt med att utställningarna blev roligare så tröttnade hon på sitt kontorsjobb.

– Jag fick höra mer och mer om Seattle. Så jag övertalade några vänner att flytta dit och så öppnade vi ett galleri där, säger Elisabeth.

I samma veva träffade hon sin dåvarande make. Sommaren 1993 gifte de sig i Uttersberg och Elisabeth, som hade föreställt sig ett liv i USA, flyttade hem.

– Min make ville flytta hit. Han blev förälskad i det här stället.

Under alla år har Elisabeth haft konst runt omkring sig. Hennes far köpte stationshuset i Uttersberg på slutet av 1970-talet och sedan 1993 har hon ställt ut på Galleri Astley. Men hon har aldrig skapat konst själv.

– Nej jag kan inte. Jag gillar mer att skylta, att presentera andras konst.

Annons