Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskeintresset smittade av sig på Wivan

Jan-Åke Lindberg har varit fiskeintresserad i stort sett hela sitt liv. Nu har han fört intresset vidare till sin fru, och det är Wivan som har framgång på tävlingarna.

Det hela började när Jan-Åke var en liten pojke.

– Jag hade en far som var fiskeintresserad. Jag har minne av när jag fick sitta bak på cykeln på en gädda. Då var jag inte mer än fem eller sex år gammal, säger han med ett skratt.

Det var efter kriget och fisket handlade om att se till att det fanns mat till familjen.

Nu är Jan-Åke sedan 25 år tillbaka med i Fagersta Amatörfiskeklubb.

Fisket betyder mycket för honom.

– Jag kommer ut i naturen. Jag fiskar både sommar och vinter, säger han och berättar att han sett allt från älg till järv på sina fisketurer.

Nuförtiden metar han mest och på vintern tar han med sig borren ut på isen och gör systematiskt hål för att se var fisken nappar bäst.

Jan-Åke träffade sin fru i slutet av 1950-talet på dans.

– Det var så roligt att dansa med honom, säger Wivan med ett stort leende.

Paret har olika intressen men Jan-Åke ville så gärna ha med sig Wivan ut och fiska. Wivan lät sig övertalas.

– Han sa ”du kan väl följa med i alla fall, du får ju frisk luft”, säger hon.

I början var det kastspö som gällde.

– Och jag var uppe i träd och buskar och han sa ingenting. Jag var frälst, det var jätteroligt, säger Wivan och ler varmt mot Jan-Åke.

De skrattar gott när de berättar att det hela slutade med att Wivan till slut faktiskt blev duktigare än Jan-Åke, med högre placeringar på tävlingar.

– Jag har varit med på klubbmästerskap, DM och SM. Men Wivan är bättre. Men det känns bra, jag är glad för hennes skull naturligtvis, säger han.

Wivan lyser upp när hon pratar om tävlingarna.

– Jag har till och med varit på Nordiska mästerskapen i Norge. När jag fick inbjudan sa jag nää, jag ska inte åka. Men det var en upplevelse, det var det verkligen.

När det är is på sjön är det viktigt att veta vad man håller på med. Även erfarna fiskare kan gå genom isen. Jan-Åke har haft turen att slippa, men Wivan har legat i det iskalla vattnet.

– Det var inte roligt. Jag fattade inte riktigt heller, jag var inte rädd förrän efteråt. Jag hade tur och fick tag i iskanten med armbågen. Jag började ropa på hjälp, jag hade två vänner alldeles bredvid mig. Han la sig på isen och sedan gjorde den andra det också. Isen brast två gånger innan jag kom upp.

När Wivan väl kom hem slog det henne vad hon hade gått genom.

– Jag stod i duschen och bara grät. Jag tyckte det var så otäckt.