Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler drabbade av årets kräksjuka

Vinterkräksjukan har slagit till mot länsborna. Fler fall än förra året har rapporterats.

Vinterkräksjukan är ett smittsam mag- och tarmsjukdom som drabbar flest under november till april med en topp mellan januari och mars.

Men trots att vinterkräksjukan hittills har drabbat några fler i år jämfört med lindriga fjolåret så har det varit få fall inom äldrevården i Fagersta.

– Vi har haft några enstaka fall men inget utbrott på någon avdelning. Vi har bra rutiner ute i verksamheten och det har faktiskt varit ovanligt lugnt än så länge när det gäller vinterkräksjukan, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska på Fagersta kommun, Petra Ludvigsson.

Enligt hygienöverläkare Per Holmblad så har det hittills inom vården rapporterats om en del fall och några mindre utbrott.

Vintern har än så länge varit mild med plusgrader även på nätterna. Men enligt Per Holmblad finns det ingen koppling mellan temperatur och hur allvarlig vinterkräksäsongen blir.

Vinterkräksjukan får sitt namn just på grund av att den slår till på vintern. Men varför den gör det är också okänt för vården.

– Det går att få vinterkräksjuka under hela året men det är mest kring vinter det inträffar. Det är kanske på grund av att folk umgås då mer på mindre ytor vilket underlättar för smittospridningen, säger Per Holmblad.

Hur säsongen kommer bli i år är omöjligt att sia om, berättar Per Holmblad.