Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler får blåsa i veckan

Extra nykterhetskontroller. Det är vad bilisterna i länet har att vänta sig den här veckan.

Norra länet. Risken att råka möta en berusad förare i trafiken ökar under sommaren. Detta därför att många dricker mer under sommaren än övriga året.

Därför satsar polisen på extra nykterhetskontroller under perioden 2 till 8 juni.

– Våga säg till när ni vet att någon ska köra efter att ha druckit alkohol och åk aldrig med någon som druckit. Samvetet om något händer kan vara tungt att bära resten av livet, säger Jörgen Bergfasth i ett pressmeddelande.

Under 2013 var 19 procent av de personbilsförare som omkom berusade. Ungefär lika stor andel av alla, cirka 20 procent, är de som dör i en alkoholrelaterad trafikolycka; en olycka där antingen en förare, cyklist eller gångtrafikant varit berusad.

I arbetet mot rattfylleri är den tekniska utvecklingen viktig. Det kan handla om att snabbt och säkert upptäcka alkohol i utandningsluften eller bättre alkolås i fordonen och om alkobommar vid färjeterminaler.

Bakom veckans extra nykterhetskontroller står förutom polisen också NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) och Bilprovningen.