Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får hjärtattack i Västmanland än i resten av Sverige

Skillnaderna kan förklaras med socioekonomiska faktorer.

Annons

Antalet personer som insjuknar i hjärtattack är något fler i Västmanland, 438 av 100 000 invånare, än resten av landet, där 369 av 100 000 invånare drabbades 2015.

Men Västmanland hör inte till det län där betydligt fler insjuknar i hjärtattack än i resten av Sverige.

Det är i stället i Norrbotten (548 av 100 000) i Dalarna, (530 av 100 000) och på Gotland (503 av 100 000). Detta enligt siffror från Hjärt-Lungfonden.

Anledningarna till skillnaderna är inte glasklara.

– Vi vet inte helt säkert vad skillnaderna beror på, men en bidragande orsak kan vara socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och att livsstilen ser olika ut beroende på var man bor i landet. För att minska antalet hjärtinfarkter i hela landet är det viktigt att satsa på forskning som tidigt hjälper oss att förutsäga vem som kommer att drabbas, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd, i ett pressmeddelande.

I landet som helhet har antalet människor som insjuknat i hjärtattack minskat de senaste decennierna. Under samma tid har dödligheten halverats. 2015 dog 88 av 100 000 invånare i riket och i Västmanland var siffran något lägre, 83 av 100 000.

Anledningarna är forskningsframsteg, bättre vård och en hälsosammare livsstil.

– Det är oerhört glädjande att hjärtinfarkterna totalt sett minskar, men alla borde ha samma möjlighet till fler friska år oavsett var man bor i landet. Hjärtforskningen står inför nya utmaningar för att vi ska klara att möta framtidens hjärtsjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Läs även: Blodtrycket stiger i Västmanland – mer än var femte person drabbad

Annons