Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hjärtstartare behövs i Västmanland

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, endast 600 överlever. I Västmanland överlevde endast 10 personer plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus förra året. För att fler ska överleva behöver vi öka antalet hjärtstartare på offentliga platser.

Regeringen säger nej till en lag om hjärtstartare på offentliga platser med motiveringen att det skulle bryta mot det kommunala självstyret. Ändå har Sverige sedan många år lagstiftat om brandskydd. Det borde vara lika självklart att det finns hjärtstartare som att det finns brandsläckare i miljöer där många människor vistas – långt fler dör varje år av hjärtstopp än i bränder.

Såväl privata som ideella verksamheter har tagit initiativ till att fler ska ha närhet till en hjärtstartare. Det är därför glädjande att vi ser en ökning från cirka 5 000 hjärtstartare för bara 6–7 år sedan till drygt 40 000 i dag. Regeringen argumenterar för att dessa initiativ räcker, i kombination med hälso- och sjukvårdens ansvar.

Vi delar inte den bedömningen. Det är orimligt att enkla insatser som kan rädda så många liv är beroende av ideella krafter.

När det gäller hälso- och sjukvårdens ansvar för plötsligt hjärtstopp är det oroande att ambulansens responstid vid hjärtstopp har ökat kraftigt sedan 1990-talet. I Västmanland var mediantiden för ambulansen att anlända hela 8 minuter år 2014–2015. Nationella och internationella riktlinjer rekommenderar att hjärt-lungräddning påbörjas inom en minut efter hjärtstoppet och att hjärtstartare används inom fem minuter. Detta gör det än viktigare med tillgång till en hjärtstartare. I dag överlever bara en av tio som drabbas av hjärtstopp, men forskning visar att om en hjärtstartare används innan ambulansen ankommer kan överlevnaden öka dramatiskt.

Den enda rimliga åtgärden är därför att låta även hjärtstopp ingå i lagen om skydd mot olyckor. På så sätt kan tillgången till hjärtstartare regleras på samma sätt som tillgången till brandsläckare. Vi förstår inte varför hjärtskydd skulle vara mer inskränkande i det kommunala självstyret än brandskydd. Vi uppmanar därför folkhälsominister Gabriel Wikström och regeringen att ompröva sitt beslut. Säg ja till hjärtstartare på offentliga platser och rädda fler till livet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel