Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnor i Västmanlands bolagsstyrelser: "Kan vara tecken på trendbrott"

Artikel 2 av 9
Internationella kvinnodagen
Visa alla artiklar

Andelen kvinnor på styrelseposter i Västmanlands bolag ökade med 23 procent de senaste fem åren, om än från en låg nivå. Det framkommer i en kartläggning av Almi.

Annons

Ökningen är ännu större om man bara tittar på de styrelseposter som har tillkommit under den här perioden, nämligen på hela 42 procent.

– Vi vet att jämställdhet stärker bolagens lönsamhet och konkurrenskraft, säger Anna Lundmark Lundbergh, säger Almis Anna Lundmark Lundbergh, ansvarig för kartläggningen av kvinnors styrelserepresentation i små och medelstora företag.

Foto: Aleksander Andersen/TT

Andelen kvinnor på styrelseposter i bolagsstyrelser i Västmanland har ökat med 23 % under de senaste fem åren, vilket motsvarar ungefär var femte styrelseplats.

Bland de nytillkomna styrelseposterna under perioden ser det ännu bättre ut, där ökade andelen kvinnor med hela 42 procent, där tar kvinnor fyra av tio styrelseposter.

– Det kan vara ett tecken på ett trendbrott att man vid nytillsättningar tillsätter fler kvinnor och det är smart utifrån ett lönsamhets- och tillväxtperspektiv. Men det är trots det fortfarande trögrörligt i många företag och branscher, säger Billy Bergåker, VD Almi Mälardalen.

Även om ökningen kan tyckas vara stor har den skett från en låg nivå.

Annons