Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler länsbor väljer att få sin vård i ett annat län

Det är fler västmanlänningar som väljer att gå till en vårdcentral i ett annat län än det är personer utifrån som söker vård i Västmanland.

Annons

Över 2 000 västmanlänningar går till en vårdcentral i ett annat län.

Över 2 000 länsbor söker vård på vårdcentraler utanför länet, samtidigt som det bara är 900 personer från andra län som väljer att gå till primärvården här i länet, det skriver P4 Västmanland.

Sedan 2015, när den nya patientlagen trädde i kraft, har man som vårdtagare rätt att vända sig till primärvården i ett annat län. Det man ska tänka på är att vårdgarantin inte gäller då.

– Då är det en medicinsk prioritering som gäller, så är man svårt sjuk kommer man in utifrån den bedömning som görs på den mottagningen, säger Anders Ahlgren, verksamhetschef för vård och omsorg i Region Västmanland, till P4 Västmanland.

Han fortsätter:

– Men är man lindrigare sjuk och inte har något livshotande tillstånd, så riskerar man ju att få vänta längre och man har ingen rätt att hävda vårdgarantins regler.

Hon sökte vård i ett annat län

I övrigt ska personer som söker vård i andra landsting göra det på samma villkor som de som bor i länet.

Flest västmanlänningar har sökt sig till vårdcentraler i Dalarna, 1 495 personer, 330 har listat sig inom primärvården i Stockholm.

Läkare: Landstinget svälter ut privata vårdcentraler

Målsättningen för Region Västmanland är att få fler länsbor att i första hand välja vård på hemmaplan. Det ska bland annat göras genom att remisser i första hand ska skickas till kliniker i länet. Men enligt patientlagen har man rätt att bestämma att remissen ska skickas till en vårdcentral någon annanstan.

– Då kan vi inte neka, säger Anders Ahlgren.

Annons