Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler överlever flygkrascher

Modern teknologi har gjort det mer troligt att människor som är
med om en flygplanskrasch överlever. Det visar också den senaste
olyckan på San Francisco Airport.

När Asiana Airlines flight 214 nyligen kraschade på San Francisco Airport omkom två personer av 307 passagerare. Man försöker fortfarande fastställa den exakta orsaken till att planet kraschade. Men trots tragiken visar olyckan på en positiv utveckling: Fler klarar sig i dagens flygolyckor.

-Det är absolut fler som överlever krascher i dag jämfört med ett par årtionden sedan, säger Kevin Hiatt, ordförande för organisationen Flight Safety Foundation, en icke-vinstdrivande organisation som försöker förbättra flygsäkerheten.

Förbättrad teknologi har gjort planen mer stabila. Kraftigare säten gör att det är mindre risk att de lossnar och krossar passagerare. Kuddar, mattor och annat tyg är eldsäkert och dörrar har blivit lättare att öppna, skriver The Telegraph.

Åtgärdat svagheter

Typen av olyckor har också förändrats. Förbättringar av teknologin i cockpit gör att plan mer sällan krockar med andra plan eller med berg, vilket är olyckor som oftare har en dödlig utgång.

-Vad som är väldigt viktigt för folk att förstå är att det går att överleva den största delen av flygplanskrascherna, säger Deborah Hersman vid the National Transportation Safety Board till CBS News.

En viktig del är också att flygplansingenjörer har lärt sig om planens strukturella svagheter genom tidigare olyckor, och åtgärdat dessa.

I dag förekommer cirka två dödsfall för varje hundra miljonte passagerare som flyger. Bara för ett årtionde sedan löpte folk som flög med amerikanska flyg tio gånger högre risk att dö, enligt en analys av AP.