Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera läkare missade stor hjärntumör – patienten slutade äta

Patienten sökte sjukvård flera gånger för ständig huvudvärk, illamående och kräkningar men trots undersökningar på tre vårdenheter insåg ingen läkare att orsaken var en hjärntumör.

Annons

Sjukvården i Västmanland får nu kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för bristande behandling av patienten.

Det var först när patienten, som är bosatt på en ort i Västmanland, nästan tre månader efter det första läkarbesöket blev skjutsad till en psykiatrisk mottagning av en närstående som roten till kvinnans bekymmer upptäcktes: en stor cancertumören i hjärnan.

Patienten hade då under sommaren lidit av "outhärdlig huvudvärk" och slutat att äta – BMI låg på 15,5 och tillståndet bedömdes som "apatiskt" på den psykiatriska kliniken. Där beslutade ansvarig läkare att beställa en skiktröntgen av hjärnan – något som ingen annan behandlande läkare tidigare ansett vara nödvändig trots den kraftiga huvudvärken och illamåendet – och rötgenundersökningen visade att patienten hade en tumör i frontalloben och hjärnödem.

Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Patienten blev förd till neurokirurgen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och akut opererad. På grund av att patienten var i så dåligt skick drabbades av en svår infektion i hjärnan efter operationen.

Patienten hade sökt vård först på en vårdcentral för huvudvärk, nackstelhet och illamående och därefter även för yrsel, tinnitus och hörselnedsättning. Patienten gick till vårdcentralen först och blev därefter skickad till både medicinkliniken på Västerås sjukhus och till öron- näsa- halsmottagningen på sjukhuset. Även en psykolog och en sjukgymnast var inblandade i behandlingen av patienten.

IVO konstaterar att det varit många läkare på flera vårdenheter inblandade och att olika parallella utredningar av kvinnans symtom gjorts men att ingen tagit helhetsansvaret – en otydlighet som ledde till att hjärntumören gick oupptäckt från maj till slutet av juli 2015.

Annons