Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera uttagsautomater manipulerade

Preparerade uttagsautomater har upptäckts på flera håll under fredagsmorgonen. Fagerstapolisen kommer att undersöka om norra länsdelen har drabbats.

Fem stycken automater i Arboga, Köping och Kungsör har manipulerats för att kunna stjäla bankkunders pengar. Polisen har inte fått några rapporter om att Fagersta, Norberg eller Skinnskatteberg drabbats.

-Vi har inte fått in något samtal om att det drabbat kommuner i erat område, säger Johanna von Wowern, på polisen presstjänst.

- Upptäcker man att en automat blivit manipulerad är vår uppmaning att man kontaktar polisen på 11414, tillägger hon. 

Under tidiga fredagsmorgonen upptäcktes två preparerade uttagsautomater i länet, en vid Handelsbanken på Nygatan i Arboga och en på Drottning Kristinas väg i Kungsör.

- Två personer har försökt ta ut pengar på morgonen och hittat skimningsutrustning på uttagsautomaterna. De kunde slita bort utrustningen och den ena fick tillbaka nästan allt det han skulle ta ut och den andra hittade mer pengar bakom utrustningen än han hade tagit ut, säger Ivan Åslund, befäl vid polisens länskommunikationscentral i Västerås.

Den påklistrade utrustningen har nu lämnats in till polisen och anmälningar om bedrägeri har upprättats.

Vanligen går manipulering av uttagsautomater till så att en attrapp, till exempel en skena av metall, monteras över den riktiga luckan där sedlarna kommer ut. Attrappen kan sitta fast med dubbelhäftande tejp och gör så att pengarna fastnar bakom den falska skenan.

Brottet går ofta till så att den som satt fast attrappen väntar tills kunden lämnat platsen, går fram, tar loss skenan med fastklistrade pengar och ger sig snabbt av.