Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickan får en plats i historieböckerna

Kristina LindströmFlickornas historia – VärldenRabén Sjögren

Annons

Från 9 år. Det är ovanligt att hitta flickor i våra historieböcker. Kungar, män och konflikter står oftast i förgrunden medan barnen och speciellt då flickorna närmast är osynliga.

Kristina Lindström har i tre böcker velat ändra på detta. I sista boken: ”Flickornas historia – Världen” porträtteras sjutton flickor från det gamla Egypten för 3  000 år sedan fram till våra dagar.

Egyptiska Saraeus, Juanita från Peru och Phoolan från Indien har mycket gemensamt, trots att de vuxit upp under helt olika tider på jorden. De har alla levt ett utsatt och hårt liv. Författaren lyfter fram deras vardag med en patriarkalisk ordning där flickor står längst ner på samhällsstegen.

Den palestinska Bessma avslutar boken. Hennes dilemma är att hon är född på fel plats vid fel tidpunkt: Gaza på 2000-talet där våldet har eskalerat.

I boken möter vi både fiktiva och verkliga människor. Varje dramatiserat porträtt avslutas med en faktaruta som sätter in personen i sitt historiska sammanhang. Varje berättelse ger en ögonblicksbild. De kanske bara utspelas under ett par minuter eller en timme och det spelar inte så stor roll. Det viktiga är att personerna levandegörs och att läsarens intresse och känslor väcks.

Författaren närmar sig människorna i boken med ett målande och poetiskt språk. Det är facklitteratur när den är som skönast och blandningen mellan fakta och fiction tror jag passar den primära målgruppen, unga människor, bra. Lina Bodén har avbildat alla sjutton huvudpersonerna på ett utmärkt sätt.

Annons