Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flinka fingrar gör koja till slott

Harold Fodell föddes i Jacksonville, Florida, och flyttade som liten flera gånger mellan USA och Sverige innan han till slut landade. Senaste flytten gick från Riddarhyttan till Sala. Idag fyller han 75 år.

Sala/Riddarhyttan. När föräldrarna separerade flyttade fyraårige Harold med sin svenska pappa till Miami, och som åttaåring kom han till Sverige och Köping.

– Jag kunde ingen svenska, och fick börja med enkla fraser som ja tack, nej tack, säger Harold med lätt amerikansk brytning.

När han var elva flyttade de till Miami igen, och återvände tre år senare, för att stanna denna gång.

Sin mamma har han knappt träffat sedan dess, men tror att det nog ändå var lika bra då hon tydligen inte var så stabil.

– Men jag fick ett brev när jag var 21, och vi hade sporadisk brevkontakt genom åren.

När Harold var 16 år började han jobba som trädgårdsmästare i Köping, och efter några andra ströjobb började han som guldsmed. 18 år blev han kvar där, och lika många år skulle det sedan bli på Volvo.

– Vilken härlig arbetsplats! Vi hade en fin gemenskap, spelade innebandy ihop till exempel.

När det började talas om avtalspension var 59-årige Harold snabb att tacka ja.

Men dessförinnan hann han bilda familj, och få tre barn. I början av 1970-talet gick flytten till Munktorp, där Harold under tre år var fotbollstränare åt grannpojkarna. Han tar fram den lilla statyn de gav honom när han slutade.

– Jag trivdes med dem och de trivdes med mig.

Vid skilsmässan 1980 väcktes minnena från hans egen barndom till liv, då hustrun och de två yngsta barnen flyttade till Sundsvall. Äldsta dottern ville bo kvar hos pappa.

– Tyvärr kunde vi ju inte träffas så ofta. Men jag har ändå försökt att hålla kontakten med mina yngsta barn.

Hela sitt liv har Harold tyckt om att röra på sig. Fem Vätternrundor och ett Vasalopp har han betat av, och tycker fortfarande om att gå och cykla.

Men det är dans som har varit hans stora passion, och det var tack vare den som han i Skultunalagårn 1990 träffade sitt livs kärlek i form av Salatjejen Anita Fredriksson.

– Vi hade haft ögonen på varandra en tid, men tyckt att den andre var alldeles för duktig på att dansa, säger Harold och ser ömt på sin hustru.

Efter några år som särbos flyttade de ihop i Köping, och sedan till sommarstugan i Aronsberg, Riddarhyttan. Kojan förvandlades till ett slott under Harolds flinka fingrar.

– Man har varit van att greja med händerna.

Därför kändes det sorgligt när stugan förra året såldes.

– Men vi trivs i vackra Sala, här är det nära till allt, säger Harold.