Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygbolag inför ”tjockpriser”

Samoa Airlines har som världens första flygbolag infört
biljettpriser som baserar sig på folks vikt. Och sex av tio tycker
det är en bra idé, enligt en ny undersökning.

"Betala det du väger". Det är devisen som Samoa Air nu använder för sina passagerare. De har infört ett system där passagerare betalar ett fast pris för varje av sina kilon, och priset varierar också beroende på resans längd. Chefen på Samoa Air, Chris Langton, menar att det är det mest rättvisa sättet för resande.

-Det finns inga extra avgifter för bagage eller liknande. Det handlar bara om att ett kilo är ett kilo är ett kilo, sade han till Australiens ABC Radio.

Chris Langton framhåller också att barnfamiljer nu betalar mindre.

Måste uppge vikt

Passagerare som köper biljetter måste alltså uppge sin vikt när de bokar biljett och de blir dessutom vägda på flygplatsen. Överviktiga kommer också att kunna välja till extra stora flygstolar, vilket ska kosta mer.

Samoa är ett av världens tio mest överviktiga länder.

-Det här är ett hälsoproblem i vissa områden. Specialpriset ökar medvetenheten om viktfrågor, säger Chris Langton.

Sex av tio tycker också att de särskilda priserna är en bra idé, enligt en ny undersökning av Skyscanner. Men 71 procent av de som är positiva till idén tycker att överviktiga ska behöva betala extra endast om de upptar mer än ett säte. Och 41 procent anser att det är diskriminerande.

"Kan få motsatt effekt"

Nyligen hävdade också den norske ekonomen Dr Bharat P Bhatta att flygbolag som inför en tjocktaxa kan tjäna stora pengar.

- Men eftersom så många ser det som diskriminerande kan introduktion av tjocktaxa istället få motsatt effekt, säger Annica Jansson, Nordenchef på Skyscanner.