Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygbolag testflyger i vulkanaska

Askmoln från en isländsk vulkan lamslog flygtrafiken för ett par
år sedan. Nu testar ett lågprisflygbolag hur säkert det är att
flyga med sådana moln i luften.

Tusentals resenärer fick sina flyg inställda när den isländska vulkanen Eyafjallajökull hade sitt utbrott under 2010. Vulkanaskan som spred sig över Europa tvingade många flyg att stå kvar på marken. Men nu försöker Easyjet se till att samma situation inte ska upprepas. Flygbolaget har tagit ett ton av isländsk aska, som samlats ihop av the Institute of Earth Sciences i Reykjavik, och ska nu testa att flyga i närheten av den.

Testerna ska börja i augusti, med två plan. Det ena ska hälla ut den fina askan i luften och det andra ska försöka att undvika att flyga rakt igenom den. Det ska ske med hjälp av en ny teknik som ska kunna upptäcka askpartiklarna på mellan 5 000 och 50 000 fot.

Särskild teknik

Instrumenten som används bygger på infraröd teknologi som tagits fram av den amerikanska militären. Den ska kunna upptäcka om askpartiklar finns upp till 100 kilometer bort. Enligt Easyjet ska man använda två satelliter för att säkerställa att testet av den så kallade Avoid-teknologin testas på rätt sätt. Enligt en testingenjör på Airbus, Manfred Birnfeld, försöker fler flygbolag se vad man kan göra åt hotet från vulkanaskan.

- Vi arbetar alla för att reducera påverkan från vulkaniska askmoln. Teknologin som utvecklas i och med Avoid kan visa sig värdefull för att identifiera luftutrymme som är fritt från aska, och ge piloter och flygbolag information om askmolnens exakta position, säger han till Daily Mail.