Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygtur för flera

De som drömmer om att susa snabbt fram genom luften kan nu göra det med sällskap. En zipline för grupper har öppnat i norra Wales.

Linbanor världen över tävlar om att bli både längre och högre. Men norra Wales satsar i stället på att man ska kunna dela flygturen. Här byggs till sommaren världens första zipline där fyra personer får plats att åka i bredd. Attraktionen ligger vid Llechwedd Slate-grottorna, nordöst om Porthmadog. Sammanlagt åker man cirka 2,5 kilometer, varav som högst cirka 450 meter över marken. Samma företag som öppnar attraktionen slog nyligen upp portarna till Zip World Velocity, i ett stenbrott i Bethesda. Där finns flera olika zip line, bland annat den längsta i Europa.

Här är två andra höjdarupplevelser.

Världens högsta zip line

I Val Thorens kan man numera åka genom luften - på hisnande 3 230 meters höjd. I attraktionen La Tyrolienne är man inte heller skyddad av någon kabin, utan hänger fritt i luften precis som på andra zip line. Attraktionen transporterar våghalsiga personer mellan skidområdena Orelle och Val Thorens, via Maurienne och Tarentaise.

Världens högsta berg och dal-bana

I sommar invigs amerikanska Zumanjaro, på nöjesparken Six Flags i New Jersey. Här åker man över 126 meter upp i luften på cirka 30 sekunder - för att sedan störta nedåt i mer än 90 kilometer i timmen. Det blir ungefär tio sekunder av adrenalinstinn färd. Men först stannar gondolerna ett par evighetslånga sekunder på högsta punkten - där man kan se 83 kilometer bort, ut över skyskraporna i Philadelphia.