Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedag: Ingvar Dahlqvist, 90 år.

Nittio år fyller den 7 november den tidigare chefredaktören för Sala Allehanda, Fagersta- Posten och Avesta Tidning, tillika vd:n för Ågren & Holmbergs boktryckeri AB i Sala, Ingvar Dahlqvist.

Annons

Ingvar Dahlqvist fyller 90 år.

Ingvar började sin tidningsbana på sin hembygds tidning, Karlskoga Tidning, som allmänreporter, men kom snart att ta hand om sporten.

Där hände det mycket med Degerfors i fotbollallsvenskan och Bofors i ishockeyns högsta serie.

1957 sökte Ingvar och fick plats på VLT:s, Vestmanlands Läns Tidnings, sportredaktion med Ingemar Helgoson som sportchef. Det blev långa arbetsdagar men stämningen var god, inte minst året 1958 då fotbolls-VM avgjordes i Sverige med final mellan Brasilien och Sverige på Råsunda. Minnesvärt, inte minst därför att det blev en då 17-årig Pelés internationella genombrott.Så bestämde dåvarande redaktionschefen, Ingemar Garpe, att Ingvar skulle lämna sporten och istället ägna sig åt kommunal- och landstingsbevakning, det blev flera år och mycket intressant. Så småningom blev det också fyra amerikaresor, en för att lära om amerikansk tidningsteknik och tre resor för att jaga amerikanska presidentkandidater i hälarna.

1980: Reagan-Carter, 1984: Reagan-Mondale och 1988: George Bush d.ä mot den demokratiske Dukakis från Massachusetts.1984 blev Ingvar chefredaktör och vd för Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Avesta Tidning och Ågren & Holmbergs boktryckeri.

1991 var det meningen att Ingvar skulle gå i pension. Det blev inte så. Han fortsatte att skriva ledare och annat en bit in på 2000-talet men utan ansvar för företaget i övrigt. Vid sidan av jobbet blev det mycket tennis.

En karlskogaläkare konstaterade, när Ingvar var i tonåren, att han hade hjärtfel, en svår dom för den som hade idrottsgiftet i sig.

Fjorton veteran-DM (singel och dubbel) för Västmanland blev det ändå. Inte illa trots tonårsdoktorns diagnos. På VLT fortsatte Ingvar att byta arbetsuppgifter: redaktionssekreterare i flera år och sedan redaktionschef innan hans journalistiska bana avslutades med cheftjänster i Sala.För tretton år sedan flyttade Ingvar och hustru Mari-Anne till Ånäset. Ditlockad av dottern June och hennes barn. Sonen Janne med familj bor i Stockholm.

Två böcker på eget förlag har Ingvar givit ut, en kåseribok och en bok med dags- och sångtexter.

Den 25:e augusti i år firade Ingvar och Mari-Anne sin 60-åriga bröllopsdag.

Annons