Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För en rättvisare handel

Annons
Det gör skillnad om du väljer Fairtrade-kaffe, påpekar skribenten. Arkivfoto :AP

Vem har skördat kaffet jag dricker? Det tänker jag sällan på. När jag går och handlar har jag ofta bråttom. Jag lockas av ett välkänt varumärke, en tjusig förpackning eller ett billigt pris.

Men personen som har skördat kaffebönorna, plockat bananerna eller skördat tebladen är många gånger helt osynlig och befinner sig oftast långt borta. Men för dem är du och jag som konsumenter jätteviktiga.

Trots att det skett framsteg de senaste åren så är kampen för att utrota fattigdom den största globala utmaningen vår värld står inför.

Cirka 70 procent av världens mat odlas idag av småskaliga jordbrukare. Trots detta utgörs hälften av världens hungriga av just denna grupp. Ironin är nästan absurd och tydliggör att något är allvarligt fel.

Handel är ett oerhört kraftigt verktyg för att lyfta människor ur fattigdom, men det måste ske på rättvisa villkor.

Genom att välja Fairtrade-märkt kaffe eller bananer vet jag att de som odlat råvaran har fått ett garanterat minimipris som överstiger produktionskostnaden, plus en extra premie som används för att bygga skolor, sjukhus eller att borra brunnar.

Fairtrade handlar om fattigdomsbekämpning, men också om att främja demokrati, organisationsrätt och miljöhänsyn i produktionen. Dessutom motverkas även barnarbete och diskriminering.

Nästa gång du går och handlar – håll utkik efter Fairtrade–märket! Det är inte svårt att bidra till en bättre värld. Ingen kan rädda världen på egen hand, men om alla drar ett litet strå till stacken så kan vi på allvar göra stor skillnad.

Tillsammans kan vi säga hejdå till fattigdom!

Ambassadör för Fairtrade

Ulrika Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons