Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få platser orsakar trängsel

I Fagersta tvingas många dela enmansrum på korttidsboendet Kanalen. Det är inte alltid som det fungerar bra.

Annons

På korttidsboendet Kanalen på Solliden i Fagersta finns nio enmansrum. Där bor just nu 17 personer.

– För ögonblicket ser det inte alls bra ut, konstaterar Niclas Bergström (S), ordförande i socialnämnden.

–Vårt mål är att man inte ska behöva dela rum. Men just nu har vi så gott som två i varje rum på korttidsplatserna, säger han.

Ett par av de boende på Kanalen som Fagersta-Posten pratat med prisar personalen och maten. Men att dela rum är inte oproblematiskt menar de.

De påtalar sömnsvårigheter, obehaglig stämning och att ta så pass mycket hänsyn till andra att det går ut över dem själva. Det hänger ihop med sjukdomsbilden hos rumskamraten, resonerar de.

Situationen bekräftas av en anhörig till en annan boende som bott på Kanalen en längre tid.

Ett problem är att personer med och utan psykiatrisk diagnos tvingas dela rum. Det är en dålig kombination menar den anhörige.

Flera på Kanalen har dubbla bostadskostnader eftersom de har kvar sina lägenheter i väntan på ett boende dit de kan ta med sig sina saker. Att få vänta länge på ett permanent boende kan därför bli en dyr historia.

Vistelsen på ett korttidsboende ska egentligen inte vara längre än tre månader. Sedan ska de boende få plats på ett permanent äldreboende. Det säger vård- och omsorgschef Eva Blomberg.

Men med ett ökat tryck på äldreboendena blir behovet av korttidsboende större.

Det är inte ovanligt att boende på korttidsboendet Kanalen blir kvar där i nästan 6 månader. Eva Blomberg bedömer trots trängseln på Kanalen att kommunen klarar att tillgodose behovet. Att de boende delar rum innebär heller inte några allvarliga kvalitetsbrister, säger hon.

Under året kommer situationen enligt kommunens planer att förbättras. Arbetsförmedlingens gamla lokaler i servicehuset Malmen i centrala Fagersta ska byggas om för att ge plats åt sju nya korttidsplatser. Bygget startar i höst och beräknas kosta 11 miljoner kronor. Det är oklart exakt när de sju nya rummen står klara för inflyttning.

Från tre till sex månaders väntan

Annons