Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud hamburgare!

Samhällets djurskyddskontrakt med den svenska nötköttindustrin är brutet

i och med satsningen på avel av monstertjuren Belgisk blå för den danska marknaden.

I våras försvann den sammanhängande betesrätten och nu hotas de svenska korna av en kraftigt urvattnad och flexibel djurskyddslag som ligger i pipeline. Det är nu dags att vända den negativa utvecklingen genom ekonomiska styrmedel.

Avelsbolaget Viking Genetics, som ägs av svenska nötkött- och mjölkbönder tillsammans med de danska och finska, har beslutat att bolaget ska äga belgisk blå-tjurar. Rasen är bärare av en defekt gen för dubbelmuskulatur, muskelhypertrofi. Korna kan få grava kalvningsproblem som kräver mycket plågsamma kejsarsnitt. Djuren har svagare skelett och viktiga inre organ är tillbakabildade.

Satsningen på belgisk blå är bara det senaste symtomet på den nuvarande snabba avvecklingen av det svenska djurskyddet i riktning mot EU:s minimiregler.

Den växande konsumtionen av nötkött globalt är ett allvarligt hot mot klimatet. Nötköttets centrala roll i klimatkrisen framgår tydligt i FN:s rapport Global Environment Outlook 2012. Där framkommer att med tanke på hela råvarukedjeanalysen, inklusive avskogning för bete och foderproduktion, så står köttproduktionen för 18–25 procent av världens utsläpp av växthusgaser, vilket är mer än den globala transportsektorn.

Vinsterna i svensk nötköttsindustri kommer

i huvudsak från de enorma subventionerna. I utbyte mot skattebetalarnas pengar lovar nötköttindustrin ett gott djurskydd och öppna landskap med lyckligt betande klimatsmarta svenska kor.

Nu när det svenska djurskyddet i praktiken avvecklas och klimathotet förvärras väsentligt bör riksdagen skärpa tonläget betydligt. En liter mjölk bör beskattas på samma villkor som en liter bensin och för att rädda världen från en klimatkatastrof vore det allra bästa att helt förbjuda hamburgaren.

kommunalpolitiker för Miljöpartiet

Jonas Paulsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel