Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjud vinreklamen!

Behövs alkoholreklam? Svaret är JA om vi vill öka alkoholförsäljningen och få fler att dricka mera och oftare.

Annons
Vinannons. Investeringarna inom alkoholreklam har nästan tredubblats på fem år. Den är nu mer omfattande än för kosmetika, kläder, godis och choklad.              Foto: Leif R Jansson/TT

Syftet med reklam är just detta att sälja det man gör reklam för. Reklam görs inte av välgörenhet.

Alkoholindustrin vill gärna tala om reklam med ansvar och produktinformation.

Var och en med lite fantasi inser ju att det enbart är ett snack för att man inte ska sätta stopp för reklamen.

Vill vi få till en alkoholpolitik med minskad konsumtion och därmed mindre skador så är svaret. NEJ vi ska inte tillåta alkoholreklam. Just nu jobbar alkoholindustrin hela tiden mot att nå de grupper som har en relativt låg alkoholkonsumtion såsom unga och vissa kvinnogrupper.

Den som vill ha produktinformation kan få allt som behövs via Systembolaget som man ju ändå besöker om man ska köpa alkohol.

Det märkliga är att länder som är kända för en liberal alkoholpolitik och därmed stor konsumtion nu går in och vidtar åtgärder mot reklamen och till och med förbjudet den. Däremot så tvekar fortfarande vår riksdag i frågan trots en överväldigande forskning som visar att reklamen är konsumtionsdrivande.

IOGT-NTO uppmanar Sveriges riksdag att stoppa alkoholreklamen. Vi kan alla bidra genom att tala om för våra folkvalda att vi vill ha en alkoholpolitik som minskar skadorna av alkoholen i stället för att öka dem. Då är ett alkoholförbud självklart.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons