Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud mot asylboende i Riddarhyttan

Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att förbjuda Abo-gruppen att bedriva asylboende på Tallstigen i Riddarhyttan.

Annons
Eftersom Abo-gruppen inte beviljats bygglov för asylboende har det heller inte hållits något tekniskt samråd där det säkerställts att byggnaden exempelvis uppfyller brandskyddsbestämmelserna.

Abo-gruppen har bedrivit asylboende i det före detta vandrarhemmet i Riddarhyttan, trots att företaget nekats bygglov från miljö- och byggnadsnämnden. 

Miljö- och byggnadsnämnden har sedan beslutat att förbjuda verksamheten. Grunden för beslutet är, som Fagersta-Posten tidigare berättat, att verksamheten strider mot byggnadsplanen, som anger bostadsbebyggelse, medan asylboende anses vara tillfällig vistelse.

Michael Kissi, projektledare på Abo-gruppen, bekräftade i samband med uppstarten att 15 asylsökande flyttat in i byggnaden den 11 april. Att verksamheten var i gång konstaterades även under det tillsynsbesök som miljö- och byggnadskontoret i Skinnskatteberg gjorde den 19 april. En av de boende ska då ha uppgett att cirka 20 asylsökande bodde där vid tidpunkten.

Förbudet ska även kunna förenas med vite på 3200 kronor för varje påbörjat dygn som verksamheten pågår. Detta började gälla från och med den 28 april.

- Vi antar att de rättar sig efter beslutet, men innan kommunen kan begära utdömande av vite måste vi ta reda på om de upphört med verksamheten eller inte, säger Anna Jansson, miljö- och byggnadschef på Skinnskattebergs kommun.

- Vi kommer att gå vidare med ärendet, tillägger hon.

Michael Kissi säger att han inte vill lämna några besked om hur Abo-gruppen ser på nämndens beslut eller hur företaget tänker agera förrän han kommit tillbaka från sin semester.

Fagersta-Posten har senare på måndagen, efter samtal med personal på plats, kunnat konstatera att asylboendet fortfarande är i drift.

Annons