Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud mot insektsgifter ska rädda bina – EU-beslut möts av blandade reaktioner

Tre typer av bekämpningsmedlet neonikotinoider har totalförbjudits efter beslut från EU-kommissionen. Insektsmedlen har av flera studier pekats ut som delaktiga i de senaste årens bidöd. Beslutet som togs i fredags har mötts av blandade reaktioner.

Annons

Ämnena har sedan 2013 redan varit förbjuda vid odlingar av exempelvis majs, raps och solrosor. Nu stoppas det för all användning, med undantaget i växthus. EU-kommissionens beslut väntas träda i kraft mot slutet av året.

– Ett jätteviktigt förbud. Dessa ämnen är skadliga för bin och andra insekter som är essentiella för pollineringen, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till TT.

– De som förbjuds nu är de neonikotinoider som visat sig vara särskilt farliga. De som kvarstår bedöms inte vara lika farliga. Men om ny forskning skulle visa något annat finns förstås skäl att ompröva den positionen, säger Karolina Skog.

Det finns dock de som ser problem med beslutet. Enligt lantbrukare som SVT Nyheter har pratat med kan förbudet få negativa konsekvenser för jordbruket.

– Förutom vårrapsen är det sockerbetsodlingen som påverkas mest. Den kommer att få stora problem, säger Peter Reuterström, lantbrukare i Eskilstuna till SVT.

Bekämpningsmedlen har använts för att behandla grödor mot jordloppor, tillfälliga förbud har tidigare funnits, men det har inte gällt sockerbetsodlingar.

– Det tillfälliga förbudet har inte gällt icke blommande grödor. Dem har man kunnat använda de här medlen på, men det nya förbudet gäller även dessa och då kommer sockerbetsodlingen att få stora problem, säger Peter Reuterström till SVT.

–Självklart är humlor och bin en förutsättning för hela odlingen så dem måste vi ha. Sedan får vi hantera de icke önskade insekterna på något sätt som inte skadar humlor och bin. Vi är helt beroende av pollinatörerna, både i oljeväxtodlingen och i andra blommande grödor som vi har, tillägger han.

Läs mer:

”Stadsbin mår bättre och får mindre gifter i sig än bin på landsbygden"

Hobby som gör nytta: Bin spelar stor roll för nästan allt människor äter

Annons