Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening tvingas se på när lokal vandaliseras

Beauty town cruisers i Fagersta har drabbats av skadegörelse på sina lokaler. Det är inte första gången detta händer.

Annons

Under de tio år som föreningen Beauty town cruisers har ägt lokalen belagt bredvid Folkets hus har skadegörelser skett sporadiskt. Under våren och sommaren var det relativt lugnt men mot höstkanten har skadegörelserna ökat markant. Några av förövarna har föreningens kassör Inger Nyblom och ordförande Roger Fridolfsson sett befinna sig på föreningens område.– Det är inga vuxna så att säga. Vi har sett alla mellan 10-25 år, säger Inger Nyblom.Roger Fridolfsson har vid tillfälle sett ungdomarna sitta på taket av föreningens lokaler med benen dinglande vid kanten. Att ramla ner skulle innebära ett fall på ungefär 14 meter.– När jag frågade vad de sysslade med svarade de ”Vi chillar lite bara”, säger Roger Fridolfsson.

Frågan som de båda ställer sig är var föräldrarna till barnen befinner sig. Framförallt när vissa av förövarna till synes endast är tio år gamla. Skadorna blir kostsamma för föreningen att återställa. Istället för att renovera tvingas de reparera.– Vi är uppe i över 50.000 kronor, säger Inger Nyblom.Listan är lång av antalet skadegörelser på Beauty town cruisers lokaler. Fönstren har flera hål i sig och den nya fasaden är sprucken på sina ställen. Golv har brutits upp, dörrar har slagits sönder och vid ett tillfälle har det även tänts eld på scenen. Föreningen försöker hålla efter för att det ska vara snyggt men strax därefter kommer förövarna dit och förstör. När föreningen målade vid dansgolvet och scenen tog det inte lång tid innan klotter täckte väggarna.

När föreningen har varit i kontakt med polisen så har inga bilar varit tillgängliga eller så har ungdomarna hunnit ta sig därifrån innan polisen ens ha hunnit kontaktas. Roger Fridolfsson har ringt polisen vid ett flertal tillfällen. – Jag fick stå i kö i två timmar. Vad finns det för mening då? säger han.

Lars-Göran Backström på Fagerstapolisen menar att det finns stora problem att komma fram till polisens larmcentral med anknytning 114 14. Han menar att han ofta möts av frågan ”Kan jag ringa 112?”– Vid akuta händelser eller pågående brott så ska man ringa 112. Är det pågående skadegörelser kan man ringa 112, säger Backström– Kommer man dagen efter och ser att skadegörelsen redan är skedd så är det ju anmälan som gäller. Då är det bra att fotodokumentera, säger han.

Backström berättar att skadegörelse inte är helt ovanligt i Fagersta. – Parken ligger ju avsides. Man kan vistas kring byggnaderna väldigt osedda. Ett sätt kan vara att försöka lysa upp det, men jag förstår att det är svårt att komma åt problemet, säger Backström.

Skadegörelse hos Beauty town cruisers

Annons