Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningarna bakom Bygd och Bruk har fått pris

Arbetet med det femte numret av Bygd och Bruk pågår för fullt. Föreningarna som står bakom tidskriften har fått en extra sporre, då de fått en utmärkelse för sitt arbete av Västmanlands fornminnesförening.

Annons
Arbetsgrupp. På det senaste mötet för Bygd och Bruk träffades (fr.v) Per-Olov Persson, Uttersberg, Solveig Hammarström, Färna, Torbjörn Andersson, Stjärnvik, Berith Jansson, Baggbron, Gunnar Ahl, Karmansbo, Berit Sätter, Baggbron, Barbro Strömberg, Skinnskatteberg, Kalle Nordebring, Riddarhyttan och Johnny Strömberg, Skinnskatteberg. Foto: Veronica Bäcklin

Tidskriften Bygd och Bruk har utkommit med ett nummer per år sedan 2012, totalt 73 artiklar om lokalhistoria. Den senaste blev färdig i december men arbetet med nästa är redan i gång och beräknas vara klart i slutet av året.

– Det blir som ett jubileumsnummer nu när det är fem år. Då blir det några fler sidor än de 36 som vi brukar ha, berättar Johnny Strömberg i Skinnskattebergs hembygdsförening.

Tidskriften görs ideellt av ett samarbete mellan åtta föreningar i Skinnskattebergs kommun. Det är Skinnskattebergs hembygdsförening, Riddarhyttans hembygds- och intresseförening, Bysala hembygdsförening, Föreningen Karmansbo bruksmiljö, Baggbrobygdens byalag, Färna hembygdsförening, Uttersbergs idrottsklubb och Stjärnviks bygdeförening.

– Det har blivit ett betydligt bättre samarbete mellan föreningarna i kommunen sedan vi började med det här, säger Kalle Nordebring, Riddarhyttan, som var den som tog initiativet till Bygd och Bruk.

Läs också: Mycket jobb ligger bakom tidning fylld med historia

Arbetsgruppen som består av omkring 15 personer har möte en gång i månaden och turas om att hålla med lokaler och i ordförandeklubban. När FP är på besök är träffen i Stjärnviks bygdegård och Solveig Hammarström från Färna är ordförande. På programmet står bland annat avstämning om hur försäljningen av tidigare nummer går och samtal om kommande artiklar. Det råder ingen brist på idéer och folk lämnar också tips och material till föreningarna.

– Det här blir framsidan till nummer fem. Det är en bild på en gammal aktie från Färna bruks aktiebolag. Och så är det en bild på Färna herrgård och gamla Färna bruk, visar Barbro Strömberg, Skinnskatteberg.

Läs också: En glimt av Skinnsbergs historia

Kaffe och hembakad rabarberpaj ger extra energi innan diskussioner bland annat om hur man kan få med yngre att skriva tar vid.

Med vid mötet finns förstås diplomet från Västmanlands fornminnesförening. Arbetet med Bygd och Bruk tilldelades fornminnesföreningens Verksamhetspris i slutet av april, ett pris som går till en förening som i sin verksamhet bidragit till att stärka och bevara intresset för kulturmiljöer i länet. Förutom diplomet fick man också 5 000 kronor.

– Det här är vi jättestolta över. Det blir verkligen en sporre, säger Johnny Strömberg och får medhåll av de andra.

Ur motiveringen: ”Utgivandet av tidningen Bygd och Bruk är ett omfattande arbete och är i allra högsta grad en insats som bidrar till att stärka och bevara intresset för kulturmiljöer i länet”.

Se också: Hör mer om arbetet bakom Bygd och Bruk

Nästa nummer. Gunnar Ahl, Berit Sätter och Barbro Strömberg diskuterar nästa tidskrifts framsida.
Diplom. Diplomet ska kopieras till åtta exemplar så att varje förening kan ha var sin kopia hos sig.
Annons