Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningen satsar på att fylla Oscarsteatern

Första insamlingsgalan genererade 130 000 kronor till Hjärnfonden. Två år senare hoppas Kung över livet kunna fylla Oscarsteatern.

Den ideella föreningen Kung över livet, där bland andra Fagerstamamman AnnSophie Forsell Öhrn är en av drivkrafterna, vill inge hopp för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

24 april är det dags för en insamlingsgamla på Oscarsteatern i Stockholm, där intäkterna går till Hjärnfonden, stiftelsen Viggo foundation samt föreningens arbete. På scenen återfinns bland andra Sanna Nielsen och Jan Johansen.

Första galan två år sedan blev en hit, med 300 gäster i Södra Teatern och 130 000 insamlade kronor.

– Vi är vanliga

mammor med helt andra jobb. Jag tycker att vi lyckades bra. Det ingav hopp samtidigt som vi uppmärksammade vad det finns att kämpa för, säger AnnSophie Forsell Öhrn som nu hoppas att Oscarsteaterns 900 stolar ska fyllas.

Föreningen vill sprida förståelse för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar med sitt arbete. Förra året arrangerades ingen gala.

– Då lade vi krut på att stå en vecka i Almedalen i stället.

Det blir också en del debattartiklar. En vid världsautismdagen 2 april förra året minns AnnSophie Forsell Öhrn särskilt.

– Då hade vi mittuppslaget i Expressen. Det var lite kaxigt.

Dag med fokus på autism

2 april uppmärksammas Internationella världsautismdagen som instiftades 2008 av FN:s generalförsamling. Dagen brukar märkas genom att flera kända byggnader runtom i världen lyser blått.

Funktionsnedsättningen autism innebär svårigheter med socialt samspel samt en benägenhet att göra saker på ett upprepat sätt.

Enligt Hjärnfonden har cirka 1-2 procent av befolkningen i Sverige autism av något slag. Ungefär två av 1000 nyfödda barn har autism. Många fler pojkar än flickor har en diagnos.