Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag krävs på miljoner

Uponor betalade för låg energiskatt i två år. Nu tvingas företaget betala tillbaka drygt två miljoner kronor till Skatteverket.

VVS-företaget Uponor i Virsbo tvingas betala ungefär 2,2 miljoner kronor till Skatteverket efter det myndigheten kallar ”oriktiga uppgifter” de två senaste åren gällande elleveranser och elskatt på dem.

Företaget har tidigare uppgett till Skatteverket att deras elleveranser ska gå till industriell verksamhet, där elen kostar 0,5 öre per kWh och där större avdrag får göras.

I några fall, visar Skatteverkets utredning, har leveranserna använts till andra typer av lokaler där en högre elskatt egentligen ska tas ut. Exempelvis handlar det om kontorslokaler och lager både i Uponor och i andra företag.

I två fall hade Uponors kunder i sin tur lämnat försäkran på att den inköpt elen skulle förbrukas i metallurgiskt process, alltså industriell verksamhet. Men så var inte fallet när Skatteverket granskade företagen.

Uponor ska nu betala den kvarstående elskatten samt skattetillägg för felrapporteringar.

Tidningen har sökt Uponors Vd Niklas Ferding för en kommentar, men utan framgång.