Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare vill ha attraktiva kommuner

I Skinnskatteberg önskar företagen bättre information och i Norberg vill de ha lägre kommunalskatt. Gemensamt för alla tre kommuner i norra länsdelen är företagens önskan om att kommunerna ska bli attraktivare.

Norra Länsdelen. Svenskt Näringsliv presenterade under måndagen resultaten från sin årliga enkät som politiker och företagare får svara på. Nationellt visar svaren för tredje året i rad att företagarna tycker att företagsklimatet blivit sämre.

Även norra länsdelen följer utvecklingen det senaste året. De företag som svarat i den senaste enkäten tycker att företagsklimatet försämrats.

Jan Jäder är sektorschef på näringslivsdelen på Skinnskattebergs kommun.

– Det är tråkigt, fast i SKL:s mätning ligger vi bra till. Men det är klart att det kan bli tokigt ibland vid till exempel upphandlingar där företag känner sig felbehandlade, säger Jan Jäder.

I Norberg har 39 procent av svaren angett att kommunalskatten borde sänkas. Varken Annette Eriksson, chef på Tillväxtgruppen, eller Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S) har hört de önskemålen från företagen.

– Jag har hittills besökt 64 företag i Norberg. 59 företag har svarat på enkäten. Jag frågar varje gång varför vi hamnar så långt ner på rankingen och jag har än så länge inte fått något bra svar, säger Åsa Eriksson.

– Ett av de här 64 företagen har haft synpunkter på kommunalskatten. Vi vill inte ta ut mer skatt än nödvändigt. Men som det ser ut i dag så ser vi inte möjlighet att sänka skatten inom det närmaste året.

Seth Jansson

[email protected]

Så svarade företagen:

I den senaste enkäten från Svenskt Näringsliv svarade ungefär 30 000 företag i hela landet och cirka 7 700 politiker.

I Fagersta kommun svarade 92 företag på enkäten. Kommunen har för närvarande en rankingplats på 250.

I Norbergs kommun svarade 59 företag på enkäten. Kommunen har rankingplaceringen 285.

I Skinnskattebergs kommun svarade 68 företag på enkäten. Kommunen rankas på plats 286.

Företagen i alla tre kommuner i norra länsdelen tycker att kommunerna ska öka attraktionskraften mer än vad företagen i rikssnittet tycker.