Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsklimatet dystert i norra länsdelen – enligt företagarna själva

Av Sveriges 290 kommuner hamnar Norberg på näst sista plats avseende näringslivsklimatet enligt Svenskt Näringslivs nya rankinglista. Fagersta ligger på 286:e plats och Skinnskatteberg på plats 281.

Annons

Skinnskatteberg gör dock en uppryckning – från fjolårets jumboplats till att klättra upp och trots allt ha bäst företagsklimat i norra länsdelen.

Överlag redovisar de västmanländska kommunerna sjunkande rankingresultat: sju av tio länskommuner backar i undersökningen jämfört med förra året. Köping (+17), Kungsör (+21) och Skinnskatteberg (+9) klättrar på listan, men från låga nivåer.

Västerås låg tidigare på 46:e plats bland landets 290 kommuner när det gäller företagsklimatet – nu hamnar kommunen på 124:e plats. Fallet på hela 78 placeringar är det högsta i landet för de större städerna.

Bäst i länet är Hallstahammar på 96:e plats, och detta trots ett fall på 37 placeringar jämfört med förra året.

Surahammar har tappar 64 placeringar och ligger nu på plats 252 bland landets kommuner.

Köping klättrar 17 placeringar, upp till plats 221. Kungsör gör länets största uppryckning med +21 placeringar, till plats 265.

Sala backar 17 placeringar till 271.

Läs också: Sakine Madon: Ta företagens missnöje på största allvar

– Utvecklingen i Västmanland är dyster i förhållande till andra jämförbara regioner i Sverige, men vi ser samtidigt att en rad kommuner har inlett långsiktiga satsningar på att förbättra näringslivsklimatet, säger Svenskt Näringslivs regionchef Kristin Lahed i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att detta kommer ge utslag framöver, för ur ett nationellt perspektiv brukar responsen i de kommuner som satsar bli god. Därför är målsättningen viktig, liksom att både politiker och tjänstemän jobbar fokuserat och systematiskt tillsammans med företagen.

Rankingen bygger på en enkätundersökning med företagarna på orten i respektive kommun. Företagarna har fått svara på frågor om hur de uppfattar kommunpolitikernas och kommuntjänmstemännens attityder till företagan och har fått ge betyg enligt skalan "Dåligt" upp till "Utmärkt" som gett ett betyg mellan 1 och 6.

Även frågor om kommunens infrastruktur, tele- och IT-nät, rutiner för upphandling, kommunens service och ett dussin andra frågor ingår i enkäten – hela frågeformuläret går att läsa här. Svenskt Näringsliv väger dessutom in en rad statiska faktorer från Statistiska Centralbyrån, SCB, och kredtit- och marknadsinstitutet UC.

De tio bästa kommunerna i landet sett till företagsklimatet är enligt Svenskt Näringsliv Solna, Sollentuna, Nacka, Härryda, Danderyd, Kävlinge, Höganäs, Staffanstorp, Trosa, Vårgårda, Habo och Gnosjö.

Västmanlands kommuners rankingplaceringar:

Hallstahammar 96 (-37)

Västerås 124 (-78)

Arboga 177 (-29)

Köping 221 (+17)

Surahammar 252 (-64)

Kungsör 265 (+21)

Sala 271 (-17)

Skinnskatteberg 281 (+9)

Fagersta 286 (-14)

Norberg 289 (-22)

Annons