Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fornminnesgrävning kan vara brottslig

Det har grävts i fornlämningen vid Lapphyttan utanför Olsbenning vilket länsstyrelsen misstänker kan vara ett miljöbrott.

Annons

En anmälan om ingrepp på fornlämning vid Lapphyttan lämnades in i våras till länsstyrelsen. Enligt anmälan har dammvallen påverkats.

Ett par hundra meter ovanför Lapphyttan finns en stor myr som gränsas av en dammvall. Dammvallen tros ha byggts på medeltiden för att kunna reglera vattenföringen ner till Lapphyttan där ett vattenhjul finns. Dammvallen hade en lucka för att reglera vattenflödet och enligt anmälan har den breddats för att dränera området. Den lilla bäcken ner till Lapphyttan visar tecken på att ha dikats ur.

Läs också:  Lapphyttan förstörs

Länsstyrelsen håller på att utreda det som hänt och en åtalsanmälan kan bli aktuell.

– Jag anser att fornlämningen påverkats på ett sådant sätt att det ska göras en polisanmälan, det gäller kulturmiljölagen, säger Ulla Bergquist, länsantikvarie.

Flera enheter arbetar med frågan och då är det miljöbalken som berörs.

– Nu har även miljöenheten varit där. Det har ju grävts diken och dammar och då är frågan om det kan vara vattenverksamhet och om sådana värden påverkats, säger Ulla Bergquist.

– Det har gjorts åtgärder som kräver samråd med länsstyrelsen och viss del Skogsstyrelsen. Vad vi kan se så har det inte gjorts några samråd.

Läs också:  Vårda kulturbygden!

Annons