Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare söker myggjagare i sommar – ber allmänheten om hjälp att hitta ovanlig art

Myggforskare Anders Lindström ber allmänheten om hjälp för att hitta nya myggarter i sommar.

Annons

Syftet och förhoppningen med myggjakten, som kommer att ske under juni-augusti, är att forskarna vill ta reda på om det finns nya arter av mygg i landet.

Myggjakten ska även hjälpa forskarna att beräkna risker och platser för framtida myggangrepp. Projektet finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som satsar 3,5 miljoner kronor.

Vi letar särskilt efter nilfebersmyggan, som jag själv fann ett exemplar av i Skåne förra sommaren, säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Nilfebersmyggan kan sprida flera sjukdomar och är därför högintressant och viktig att studera, enligt forskarna.

Senast SVA bjöd in till allmän myggjakt var 2013. Då påträffades en för Sverige ny art, Anopheles algeriensis, som tillhör malariamyggorna. Den hittades på Gotland.

– Vi skulle vilja att folk som blir bitna av myggor i öppna, kustnära områden i Sydsverige fångar och skickar in myggor till oss på SVA för artbestämning. Jag och annan personal från SVA kommer också att åka runt i Skåne i sommar och leta efter den här myggan och andra spännande myggarter, säger Anders Lindström.

Nilfebersmygga,

Även om fokus för årets myggjakt ligger i Sydsverige vill SVA gärna få in myggor även från andra städer i landet.

– Myggor i städer, där det är lite varmare, kan också vara intressanta. Många andra, nyare arter kommer in i städerna via transporter och lastbilar och koloniserar sig då ofta kring kyrkogårdar, koloniområden och vattensamlingar, säger Anders Lindström.

Så här vill forskarna att myggjagarna gör:

Istället för att smälla till myggan när den biter så ska du fånga in den i en burk, ask eller liknande. Burken ska sedan läggas i frysen så att myggan dör.

Före transport bör man lägga hushållspapper eller bomull i botten på behållaren, myggan ovanpå och sedan ytterligare ett lager med papper eller bomull över så att myggan inte skadas i transporten.

Den som hittar en mygga som bits – uppmanas att skicka in den till SVA, MIK, Anders Lindström, 751 89 Uppsala.

Annons