Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskola läggs ner

Ängelbergs förskola läggs ned när Fagersta kommun måste spara pengar. Flera föräldrar är upprörda. – Vi känner oss överkörda, säger mamman Carola Nonnen.

Den sista augusti stängs kommunens enda förskola i Ängelsberg. Föräldrarna som har barn där fick veta det den första juli.

– Man blev förbannad, säger Andreas Nonnen, som har två barn på förskolan.

Papporna och mammorna i Ängelsberg menar att beskedet kom utan förvarning och med mycket kort varsel.

Om cirka en månad måste de nu börja en nyinskolning på förskolorna i Västanfors där deras barn har fått platser.

– Semestern blir förstörd, man tänker på det här hela tiden, säger Fredrik Nonnen, som ska ha ett barn på förskolan till hösten.

– Hela känslan är att kommunen vetat om det i god tid, men beslutet har de tagit så sent som möjligt så att föräldrar och berörda inte ska kunna ställa till någonting, tillägger pappan Christer Eriksson.

Hade beskedet kommit med något års varsel, hade det varit en helt annan sak, menar föräldrarna.

– Då hade man kunnat ställa sig in på det, kunnat titta på andra aktörer på marknaden, och vi hade kunnat titta på möjligheten att rädda förskolan, säger Christer Eriksson.

Den 18 juni bestämde utbildnings- och fritidsnämnden att stänga förskolan.

– Det är aldrig ett roligt besked att säga att vi ska lägga ned något, men ibland är det tvunget, säger Hans Granlund, (V), nämndordförande.

Han menar att orsaken till nedläggningen är att förvaltningen går mot ett minusresultat på 1,8 miljoner. När förskolan stängs sparas 276 000 kronor, bland annat genom att personalen kan användas mer effektivt.

Hans Granlund menar att nämnden absolut inte dragit ut på beslutet.

– Vi ska kanske ta till oss att vi kunde ha tagit de här besluten tidigare. Vi har försökt att kämpa och hitta andra lösningar, men till slut kommer det till sin spets och då blev det så här, säger han.

Till hösten var sju barn inskrivna på förskolan i Ängelsberg.

Kickie Svensson, tillförordnad chef för utbildnings- och fritidsförvaltningen, menar att det dyrt att ha en verksamhet med så få barn.

– Det är inte konstigt att förslaget kommer när det finns sju barn inskrivna, och vi har mellan 15-20 barn på andra avdelningar.

Det kan vara svårt att bedriva en bra pedagogisk verksamhet för bara sju barn i åldersspannet 1-5 år och det kanske gynnar barnen att komma i större och mer adekvat åldersgrupper, menar Kickie Svensson.

Föräldrarna i Ängelsberg är väldigt nöjda med sin förskola och tror snarare att flytten kan skada barnen.

– En av mina döttrar säger att hon inte vill börja på det här nya dagiset, säger Christer Eriksson.

Han tycker att kommunen borde ha råd med förskolan i Ängelsberg och säger att beslutet om stängningen ska överklagas.

Föräldrarna påpekar också att nedläggningen slår hårt mot Ängelsberg.

– Det är precis som att de inte vill att de ska bo någon här ute, utan att det bara ska användas för turism och sommargäster, säger Fredrik Nonnen.

Hans Granlund, (V), förstår att Ängelsbergsbor tycker att stängningen är negativ, men han påpekar att han värnar om hela Fagersta kommun.

– Vi bryr oss om Ängelsberg lika mycket som vi bryr oss om andra ställen i Fagersta, säger han.

Kommunalrådet Stig Henriksson, (V) konstaterar att kostnaden per barn på en liten förskola blir hög.

– Förskolan har vi för barnens skull och ska pengarna räcka till alla barn så ska man inte ha en förskola som sticker ut med väldigt få barn, säger han.