Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolehyran måste betalas många år till

Förskolan i Ängelsberg ska läggas ner för att spara pengar. Men själva lokalen, den fortsätter att kosta för kommunen.

I förra veckan skrev FP om förskolan i Ängelsberg som kommunen beslutat att stänga ner. Anledningen är att kommunen tvingas spara 276 000 kronor.

Men nya uppgifter visar att förskolans lokal, som ägs av Gården i Ängelsberg AB, fortfarande måste betalas av kommunen. En renovering gjordes 2011 av Gården i Ängelsbergs AB som skulle betalas av kommunen under en tio-års period.

– Vi byggde om lokalen för kommunens skull, och pengarna för det har vi ju inte fått än, säger Sebastian Ericsson på Gården i Ängelsbergs AB. Renoveringen gjordes för att ge en duglig arbetsmiljö bland annat. Dessutom byggdes ett staket runt förskolan några månader senare som höjde hyran ännu mer.

Kommunen har en möjlighet att träda ur kontraktet först efter fem år, det vill säga år 2016.

Att förskolan ska läggas ner beslutades av utbildnings- och fritidsnämnden. Men det är Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, som bundit sig med hyresavtalet för förskolan.

– Att förskolan skulle läggas ner blev en överraskning för oss. Det finns ju ett avtal så hyran måste fortsätta att betalas, säger Harold Nilsson, förbundschef på NVK.

Årshyran för lokalen är i år 90 240 kronor. Varje år ökar årshyran med två procent vilket tillsammans leder till en slutsumma på 237 546 kronor i hyresavgifter till april år 2016. Nu när förskoleverksamheten flyttas är det oklart vad byggnaden ska fylla för funktion, enligt Harold Nilsson.

– Ja, det vet vi inte än, vi får se se till olika alternativ som finns, säger Harold Nilsson.

Kommunen ska fortsätta betala hyra för byggnaden till åtminstone år 2016. Därefter kan kommunen betala ytterliggare en summa på 150 000 kronor för att släppa fastigheten helt och hållet.

– Det känns inte jätteplanerat av dem, anser Sebastian Ericsson.

Hans Grandlund (V), ordförande i utbildnings - och fritidsnämnden, säger att det fanns med i betänkandet att byggnaden fortfarande kommer att kosta pengar för kommunen när beslutet om nedläggningen togs.

– Ja, byggnaden kommer ju fortfarande att belasta kommunen, och tanken är att få till någon annan verksamhet i fastigheten. Hur lokalerna ska användas i framtiden är någonting vi får ta tag i till hösten, säger Hans Granlund.

Vilken typ av verksamhet som lokalen kan användas till kan politikerna inte svara på. Lokalerna är utformade för att passa förskoleverksamhet och att göra om lokalerna för att passa andra ändamål är inte uteslutet.

– Det går ju alltid att ändra lokalerna, säger Hans Granlund.