Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försök till stöld i domkyrkan – med en yxa: "Det är riktigt fräckt"

Två män har försökt göra inbrott i glasmontern inne i Domkyrkan. En av männen ska enligt vittnen ha haft en yxa med sig.

Larmet kom in till polisen strax efter klockan 13 på lördagen. Enligt vittnesuppgifter ska två män ha försökt göra inbrott i en glasmonter inne i Domkyrkan. En av männen ska ha haft en yxa med sig.

Enligt polisens händelserapport skadade männen montern, men lämnade sedan platsen och gick mot biblioteket på Biskopsgatan. Där omhändertogs männen av polisen för fylleri.

– De lyckades inte stjäla något, men lämnade en skada på montern. Jag tycker det är riktigt fräckt att gå in i en kyrka på det sättet, säger Ann-Charlotte Israelsson, befäl vid Västmanlandspolisens länskommunikationscentral.

De båda männen är sedan tidigare kända hos polisen och är 42 respektive 56 år gamla. De är misstänkta för försök till stöld genom inbrott.

Enligt Johan Sköld, områdeschef för Svenska kyrkan Västerås, rörde det sig om en monter som ingår i kyrkans utställning om reformationsåret 2017. I montern finns guld- och silverföremål.

– Men med tanke på säkerheten vill jag inte gå in mer i detalj än så, säger Johan Sköld.

Har det här fått er att tänka över säkerheten på utställningen?

– Det kan finnas anledning att se över våra rutiner. Men också att konstatera att säkerheten fungerar bra, eftersom polisen snabbt kom till platsen och ingenting blev stulet, säger Johan Sköld.