Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första rättegångsdagen mot Fagerstaborna

De två misstänkta Fagerstaborna erkände i rätten rån och delaktighet i rån mot Jysk i Avesta. Därmed är ett av de sju rånen i slutet av förra året uppklarat och väntar på dom.

Annons
De två misstänkta Fagerstaborna erkänner rån och delaktighet i rån mot Jysk.

Förhandlingar om rånen inleddes på torsdagen i Falu tingsrätt. Två rån i den rånvåg som drabbade södra Dalarna är inte med i åtalet. Åklagaren hävdade tidigt i förhandlingarna att de två åtalade utreddes även för rån mot Lidl i Avesta och Hedemora.

Åklagarsidan bedömde att bevisen inte skulle räcka för fällande dom. Därmed stannar antalet rån i rättegången på fem.

Den första rättegångsdagen började med yrkanden. En av de två misstänkta erkänner rånet mot Jysk. Den andre nekar till rån, men erkänner viss planering och att ha kört bilen som användes. Rånet begicks med en luftpistol, ett så kallat soft air gun, och rånarna åkte från Jysk i en av de misstänktas bil.

I förhör har mannen som erkänner förklarat rånet som en impulshandling. Han behövde pengar efter en tids arbetslöshet.

För den första målsäganden, anställd på Jysk, var rånet skrämmande. Ändå hade hen sinnesnärvaro.

– Min första reaktion var att vilja fly därifrån, men det är ju omöjligt när han står framför mig. Sedan kopplade jag på autopiloten om hur vi ska göra vid en sådan här händelse, försökte plocka så mycket signalement som möjligt, sade målsäganden i rätten.

Efter rånet har målsäganden haft det tungt.

– Jag har varit som ett nervvrak efter den här händelsen. Det har varit jättejobbigt med folk som kommer snabbt inpå eller smäller i en dörr för hårt, sade målsäganden.

Även dagens andra målsägande reagerade anmärkningsvärt på rånet. Målsägande sprang efter rånaren till den väntande bilen. Där hotade enligt åklagarna rånaren målsäganden med luftpistolen.

– När jag närmar mig rånaren vänder han sig om och märker väl att någon är efter. Jag gick ned med en hand i backen genom en knuff. Jag reser mig upp och är lite förargad. Men nu jävlar, tänkte jag för mig själv. Då står han med draget vapen mot mitt ansikte, berättade målsägande.

Den misstänkte erkänner inte olaga hot, utan menar att luftvapnet aldrig var framme vid tillfället.

Positionering inför senare åtalspunkter tog upp en del tid. Det gäller bland annat den fuskpolo som hittades långt efter rånet där rånaren kastat den ifrån sig.

I dag säger den misstänkte att det inte är hans, trots att han i förhör uppgett att han kastat den just där. Åklagarna kommer att jämföra fuskpolon med övervakningsbilder vid de andra rånen.

Läs mer:  Fagerstabo misstänks för ett till rån

Åtalet mot de två männen

De två männen är misstänkta för rån alternativt medhjälp till rån mot Pickaboo i Avesta. Där ska rånbytet ha blivit 12 488 kronor.

De är också misstänkta för rån mot Byggmax i Smedjebacken, alternativt medhjälp till rån. Rånbytet där ska ha varit 4570 kronor. De är även misstänkta för rån vid Jysk, Avesta, där de enligt åtal ska ha kommit över 9 000 kronor.

Den ena mannen är misstänkt för två ytterligare rån. Ett mot Coop i Norberg där han ska ha kommit över 5 197 kronor och ett mot Rusta, Avesta, där 8 255 kronor ska ha tagits.

Annons