Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första steget mot fiber har tagits i Baggbron

Nästan 80 personer kom till byalagets fibermöte i Baggbron i veckan. Ett område från Godkärra i söder till Darsbo i norr kan vara aktuellt för utbyggnad.

Annons
Fibermötet i Baggbron lockade cirka 80 personer. Vikten av fiber ökar eftersom Telia ska avveckla telestationen i Baggå, menar Anders Erman, medlem i Baggbrons byalag.

Baggbrons byalag har i över ett år drivit frågan om fiber och arrangerade i måndags ett debattmöte där även kommunpolitiker och tjänstemän deltog.

Fiberintresset har ökat, berättar Anders Erman, som bor i Baggbron och som ingår i byalagets nybildade arbetsgrupp för fiber.

– Nu har det hänt något, jämfört med ett år sedan. Det är en helt annan anda.

Utbyggnad från Godkärra, norr om Skinnskatteberg, Baggbron och upp mot Darsbo, på andra sidan Storsjön, kan vara aktuellt, som det ser ut i dagsläget.

– Vi vill ansluta så många som möjligt, men det beror också på kostnaden. 20 000 kronor, netto, är någon form av gräns för anslutningskostnad för hushållen.

Både kommunen och byalaget har undersökt intresset och nu ska listorna stämmas av och sammanställas.

Arbetsgruppens fokus är nu att skaffa en helhetsbild av intresset och prata med berörda markägare, för att få tillstånd att gräva ner kabel på mark som är aktuell.

– Om de ställer sig på tvären, och det orsakar dyra lösningar, så faller det rätt rejält, säger Anders Erman, som menar att det är brått att söka bidrag hos länsstyrelsen.

– I länet finns det i dag bara runt 80 miljoner kronor att söka. Tåget rullar fort och det ser ut att bli konkurrens.

Kan söka bidrag hos länsstyrelsen

Föreningar kan söka bidrag för bredbandsutbyggnad. Bidraget kan täcka max 60 procent av totalkostnaden.

Till detta finns 83,7 miljoner kronor att söka i länet, som en del av Landsbygdsprogrammet 2014-2020.

Av detta har 53 miljoner fördelats på 2014-2018. Här återstår bara 14 miljoner, men ansökningar för totalt 34 miljoner finns redan.

Det kan därför bli att mer av de resterande pengarna blir sökbara redan i år.

Annons