Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt stark export för Västmanlands näringsliv – nu ska mindre företag lära av större

Enligt SCB:s statistik för 2017 exporterade länets företag varor för 42 miljarder kronor. Det gör Västmanland till ett av landets mest exportorienterade län, enligt ett pressmeddelande från Region Västmanland.

Annons
ABB Västerås. Foto: Simon Paulin / TT

Det är framförallt länets stora företag som är som svarar för exporten, men även många mindre företag. Stora marknader för Västmanlands export är i Kina, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA.

Varuexporten står för cirka 40 procent av den så kallade bruttoregionprodukten i länet. Endast Kronobergs län har högre andel.

Tillsammans med ALMI, Handelskammaren, Business Sweden och Exportkreditnämnden verkar Region Västmanland för att fler av de mindre företagen ska hitta nya marknader för sina produkter och tjänster.

Enligt Christer Alzén, verksamhetschef Näringsliv på Region Västmanland, kommer arbetet för att stödja företagens internationalisering att intensifieras, men även att tillgängliggöra de kunskaper och nätverk som länets framgångsrika exportföretag har för att fler ska lyckas. Ett exempel på det är ABB:s verksamhet Synerleap, där mindre företag får tillgång till kunnande i storföretaget, framgår av pressmeddelandet.

Annons